SANITAS semnalează „deficiențe grave” în acordarea creșterilor salariale

Reprezentanții Federației SANITAS trag un semnal de alarmă referitor la necesitatea reglementării finanţării creşterilor salariale, aceasta făcându-se în mod tradițional prin transfer de la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Reprezentanții SANITAS din întreaga țară au semnalat “grave deficiențe atât în ceea ce privește acordarea creșterilor salariale prevăzute începând cu ianuarie 2020, cât și în acordarea celorlalte componente salariale, ca urmare a finanțării deficitare a unităților medicale”.

Și asta în contextul în care, susțin cei de la SANITAS, toate sectoarele bugetare care au beneficiat de creșteri salariale începând cu ianuarie 2020 au asigurată și finanțarea acestora, în afară de sistemul de sănătate.

Potrivit celor de la SANITAS, anul acesta, până în prezent, spitalele funcționează lunar, cu a 12-a parte din bugetul pe anul 2019, neavând cum să suporte creșterile salariale prevăzute începând cu ianuarie 2020.

“Astfel, este evident faptul că Guvernul României nu asigură sursa de finanțare pentru aceste creșteri salariale la acest moment, în condițiile în care toate creșterile salariale din 2015 și până în prezent au fost asigurate prin transfer de la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”, se arată într-un comunicat al SANITAS.

Cei de la SANITAS susțin că reglementarea acestei situații ar fi o garanţie că spitalele vor putea acorda creşterile salariale prevăzute de Legea nr.153/2017 începând cu ianuarie 2020 fără a fi obligate să diminueze cheltuieli destinate asigurării unei optime îngrijiri a pacienţilor sau alte drepturi salariale.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.