SANITAS solicită din nou Guvernului retragerea OUG pe Sănătate

Reprezentanții Federației SANITAS solicită, din nou, Guvernului retragerea OUG nr. 25/2020, susținând că prevederile acesteia sunt “categoric în favoarea sectorului comercial de sănătate”.

“Suntem profund îngrijorați de faptul că un astfel de act pune sistemul public de sănătate într-o relație concurențială directă cu cel privat, o anomalie, deoarece sistemul privat de sănătate ar trebui să fie complementar celui de stat”, se arată într-un comunicat al SANITAS.

Reprezentanții Federației susțin că prevederile OUG 25/2020 sunt în discordanță atât cu principiile sistemului de asigurări de sănătate cât și cu structura și modul de finanțare al sistemului public de sănătate. Ei sunt de părere că ordonanța crează un avantaj vădit sistemului privat, cu consecințe grave asupra necesității dezvoltării și îmbunătățirii sistemului public și în detrimentul accesului la servicii medicale de calitate pentru români.

Pe de altă parte,  vicepremierul Raluca Turcan afirma recent că OUG privind liberalizarea programelor naţionale de sănătate nu favorizează sistemul privat, ci favorizează pacientul.

Raluca Turcan susţine că ordonanţa de urgenţă referitoare la programele naţionale de sănătate este un lucru bun care s-a făcut în sistemul de sănătate românesc.

„Ştiţi că fiecare zi în care acest sistem nu se aplică ne costă vieţi? (…) Dacă tu faci infarct la Sibiu, cel mai apropiat centru în care ai acces la serviciul de intervenţie e la Târgu Mureş. Faci câteva ore. În acest timp, fie mori, fie ai sechele pe viaţă”, a spus Turcan.

Vicepremierul Raluca Turcan a precizat că fiecare zi în care OUG privind liberalizarea programelor naţionale de sănătate nu se aplică ne costă vieţi.

”Dacă faci infarct la Sibiu, cel mai apropiat centru e la Târgu Mureş. Faci câteva ore. În acest timp, fie mori, fie ai sechele pe viaţă”, a spus vicepremierul.

Ea a afirmat că o ordonanţă de urgenţă nu schimbă un întreg sistem precum cel de sănătate, spunând că „urmează şi alţi paşi”.
Vicepremierul a precizat că în şedinţa de Guvern a fost introdus articolul care interzice unităţilor sanitare private să perceapă alţi bani pacienţilor înscrişi în programele de sănătate.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.