Săptămâna 13–17 mai este dedicată sănătății publice în Europa. Săptămâna europeană a sănătății publice este organizată anul acesta pentru prima dată, la inițiativa Asociației europene de sănătate publică (EUPHA), împreună cu Comisia Europeană și cu sprijinul Biroului regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS Europa).
Fiecare zi a săptămânii are altă temă din domeniul sănătății publice și vor fi organizate peste 70 de evenimente în cel puțin 25 de state europene, printre care și România.
Activitatea fizică
Tema zilei de luni, 13 mai, este: Să devenim, să fim și să rămânem activi fizic. Startul zilei și al întregii săptămâni este dat printr-o masă rotundă organizată la Bruxelles, care poate fi urmărită și online. La final, participanții vor participa la un „walkinar” (un seminar în aer liber, în mișcare) printr-unul din parcurile capitalei Belgiei, pentru a promova activitatea fizică.
Activitatea fizică este foarte la îndemână dacă, de pildă, drumul spre serviciu este parcurs pe jos sau cu bicicleta și dacă sunt alese scările în locul urcatului cu ascensorul.
Activitatea fizică și participarea la sporturi s-a dovedit benefică pentru sănătatea mintală și pentru incluziunea socială. În plus, activitatea fizică începută de la vârste tinere, continuată apoi în cursul vieții, contribuie la o îmbătrânire sănătoasă. Astfel, vârstnicii pot avea o mai bună calitate a vieții, independență, păstrarea mobilității, o performanță mai bună în îndeplinirea sarcinilor zilnice, o funcție cognitivă mai bună, risc redus de fragilitate și mortalitate redusă.
Sănătatea, educația, sportul, planificarea și transportul din orașe, precum și locurile de muncă și comunitățile beneficiază direct din investițiile în activitatea fizică a populației. Angajații activi fizic sunt mai sănătoși, mai fericiți și mai puțin predispuși să necesite concedii medicale. Prin promovarea activității fizice și a călătoriilor active, angajatorii pot îmbunătăți starea de bine a angajaților, prezența acestora la serviciu și pot reduce stresul asociat locului de muncă.
Sănătatea mediului
Ziua de marți, 14 mai, are ca temă: Mediile sănătoase. Poluarea aerului este cel mai mare risc de mediu pentru sănătate, în Europa.
Călătoriile active, precum mersul pe jos sau cu bicicleta, aduc beneficii semnificative pentru sănătate și reduc poluarea aerului și congestiile de trafic. Un mesaj important al zilei este că drumurile sigure salvează vieți.
Spațiile verzi din orașe oferă posibilitatea de a avea un stil de viață activ și protejează împotriva stresului termic din timpul verii. Contactul cu natura este o componentă esențială pentru orașele sănătoase.
Investițiile în modele integrative și inclusive de dezvoltare urbană pot promova îmbătrânirea sănătoasă prin extinderea vârstei până la care bătrânii și persoanele cu dizabilități pot fi independente.
În fine, pentru sănătate și bunăstare, este esențial accesul facil la servicii adecvate de canalizare și la cantități suficiente de apă sigură pentru băut și pentru a asigura igiena locuințelor, a școlilor și a unităților sanitare.
Serviciile medicale
Tema zilei de miercuri, 15 mai, este: Grijă pentru îngrijiri. În fapt, este vorba de importanța care se acordă unui sistem de sănătate bine organizat și finanțat, accesibil geografic și financiar, echitabil și cu accentul pus pe prevenție și promovarea sănătății.
Promovarea sănătății și prevenirea bolilor sunt o cale către creșterea eficienței sistemelor de sănătate și permit oamenilor să trăiască și să avanseze în vârstă păstrându-și starea de sănătate.
Sănătatea nu poate fi asigurată fără forța de muncă din sistemul de sănătate. Decidenții trebuie să investească în nevoile de dezvoltare ale angajaților din domeniul sanitar.
Un principiu important al asigurării de servicii medicale de calitate este că echipele multidisciplinare sunt mai în măsură să amelioreze sănătatea pacienților, să prevină bolile și să reducă spitalizările, decât echipele monodisciplinare.
Medicina primară ar trebui în primul rând să ajute oamenii să-și îmbunătățească starea de sănătate și bunăstare și nu neapărat să trateze diverse boli. Medicii din medicina primară construiesc relații de încredere cu pacienții și cunosc istoricul de sănătate al acestora. Prin formarea unei imagini de ansamblu, pot asigura o îngrijire mai bună și, în felul acesta, creează economii în sistemul de sănătate. O medicină primară puternică ghidează optim pacienții în sistemul de sănătate și ajută la evitarea unor cheltuieli inutile.
Este importantă investiția în cunoaștere și în dezvoltarea de abilități de către pacienți și de către aparținători, pentru a încuraja participarea lor activă în procesul de luare a deciziilor și în managementul propriilor boli.
În fine, un alt mesaj important al zilei vizează noile tehnologii. Acestea pot îmbunătăți accesul la îngrijiri de sănătate în zonele în care accesul este îngreunat, permit coordonarea dintre diverse servicii de sănătate și ajută pacienții în managementul bolii.
Diete sănătoase
Dietele nesănătoase și absența activității fizice constituie unul din principalele riscuri pentru sănătate. Astfel, a patra zi din Săptămâna europeană a sănătății publice – ziua de joi, 16 mai – are ca temă: Diete sustenabile și sănătoase.
O dietă care include mai multe alimente provenind din plante decât cele de origine animală este sănătoasă, sustenabilă și bună deopotrivă pentru oameni și pentru planetă. Nu e vorba de o dietă exclusivă, ci de modificări mici care au un impact pozitiv important.
Aportul de zaharuri poate fi redus prin limitarea consumului de alimente și băuturi cu conținut caloric înalt și prin gustări alcătuite din fructe proaspete și legume crude.
Alimentația are o componentă socială importantă. Mesele luate în comun ajută la păstrarea sănătății mintale și la combaterea izolării sociale.
Este important ca, pentru consumatori, opțiunea alimentară sănătoasă să fie cea mai la îndemână. În plus, alegerile alimentare sănătoase trebuie să înceapă de timpuriu, în cursul vieții – alăptarea favorizează creșterea și dezvoltarea sănătoase și îmbunătățește dezvoltarea cognitivă.
Sănătatea mintală
Aproape unul din cinci adolescenți din Uniunea Europeană trăiește cu probleme psihologice sau de comportament. Problemele de sănătate mintală pot avea efecte negative asupra dezvoltării sociale, intelectuale și emoționale a persoanelor tinere, afectându-le astfel viitorul. Anii adolescenței sunt o perioadă critică pentru acțiunile de protejare și de promovare a sănătății mintale. Astfel se justifică alegerea temei celei de-a cincea zile a Săptămânii europene a sănătății publice. Ziua de vineri, 17 mai, are tema: Sănătatea mintală a tinerilor.
Principalul mesaj al acestei zile este că sănătatea mintală, împreună cu sănătatea fizică, asigură tinerilor condițiile necesare pentru a face față provocărilor din adolescență și le ușurează acestora tranziția spre viața de adult.
Sănătatea mintală și bunăstarea din adolescență sunt influențate puternic de experiențele de viață și de relații. Factorii de protecție esențiali includ o bună legătură cu părinții și familia, în care sprijinul social este asigurat de cel puțin un adult. Copiii și adolescenții au nevoie de locuințe, școli și medii sociale sigure și inclusive, în care să se dezvolte și să crească.
O abordare pozitivă și cu respect a sexualității, a diversității de gen și a orientării sexuale este importantă pentru dezvoltarea sănătoasă a adolescenților și ajută la prevenirea problemelor de sănătate mintală.
În fine, un alt mesaj al zile este că internetul este un instrument care poate fi folosit pentru a ne îmbunătăți viața prin facilitarea accesului la informație și a legăturii cu ceilalți. Dar internetul este doar un instrument, pe care trebuie să-l folosim în beneficiul nostru și nu să-l lăsăm să ne folosească.