Pentru ca beneficiul tratamentului să fie maxim, infecția cu HIV și infecția cu virusul hepatitic C trebuie diagnosticate cât mai precoce. Aceasta este rațiunea pentru care EuroTEST (fosta organizație HIV in Europe) organizează, de două ori pe an, câte o săptămână europeană a testării.
Ediția de primăvară de anul acesta se desfășoară între 17 și 24 mai, cu sprijinul Centrului european pentru prevenirea și controlul bolilor (ECDC). Tema de anul acesta este: Testăm. Tratăm. Prevenim.
Rolul important al testării
Săptămâna europeană a testării are ca scop creșterea eforturilor de a face testarea pentru HIV și VHC mai accesibilă și, totodată, de a comunica rolul important al testării precoce pentru a reduce diagnosticarea infecțiilor în stadii avansate de boală.
Evenimentele organizate de diverse organizații urmăresc să sprijine dialogul dintre toți partenerii din comunitățile de HIV și hepatită. Obiectivele sunt:
- Încurajarea persoanelor care pot fi la risc de infecție cu HIV sau hepatită să se testeze;
- Încurajarea profesioniștilor din domeniul sănătății să ofere testare HIV sau VHC de rutină, în anumite instituții și pentru anumite populații țintă (în concordanță cu ghidurile europene actuale);
- Să sprijine și să unească organizațiile comunitare să ofere un acces cât mai larg la testarea pentru HIV și hepatită și să facă schimb de experiență cu alte state;
- Să contribuie la conștientizarea de cât mai multe autorități guvernamentale a beneficiilor individuale, sociale și economice ale inițiativelor de testare pentru HIV și hepatită și a modului în care trebuie evaluate practicile de testare.
Provocare pentru sănătatea publică
În prezent, identificarea și testarea persoanelor la risc de infecție cu HIV sau cu virusuri hepatitice (B, C și delta) rămâne o provocare pentru sănătatea publică din Europa. Statisticile arată că jumătate din persoanele care trăiesc cu infecție HIV în Uniunea Europeană sunt diagnosticate tardiv în cursul infecției. La fel, o mare proporție din cele nouă milioane de europeni care au infecție cronică cu VHB sau VHC nu sunt conștienți că sunt infectați.
„Testarea este un punct de acces pentru tratament și îngrijiri de specialitate, iar tratamentul eficace al infecției cu HIV sau al hepatitei virale fie elimină, fie suprimă virusul”, explică Andrea Ammon, directorul ECDC. „În felul acesta, tratamentul îmbunătățește starea de sănătate a celor care au testat pozitiv și previne transmiterea ulterioară a infecției. Acesta este motivul pentru care noi [ECDC] susținem eforturile Săptămânii europene a testării”, arată oficialul european. Totodată, Ammon arată că Europa ar trebui să se concentreze mai mult asupra populațiilor vulnerabile – astfel vor fi mai bine identificați cei care sunt infectați dar nu și diagnosticați și vor putea beneficia de îngrijirile de sănătate adecvate.
Strategii naționale de testare
La conferința HepHIV 2019, organizată în ianuarie la București de EuroTEST, a fost formulată o chemare la acțiune, către toate părțile implicate. Parte din această acțiune vizează strategiile naționale de testare.
Strategiile naționale de testare trebuie aliniate la ghidurile europene:
- să includă testarea integrată pentru mai multe boli;
- să adapteze strategiile de testare în funcție de datele epidemiologice din fiecare țară, inclusiv la nivel regional sau local;
- să asigure că testarea este voluntară și confidențială;
- să identifice și să înlăture toate barierele legale și de reglementare care împiedică furnizarea testelor de către personal nemedical pregătit în acest scop;
- să includă, în opțiunile de testare, autotestarea și autorecoltarea;
- să înlăture necesitatea consilierii extensive înaintea testării;
- să implementeze notificarea voluntară a partenerilor, luând în calcul îngrijorările persoanelor implicate;
- să crească frecvența testărilor atunci când e cost-eficient, mai ales în populațiile la risc.
Populații la care testarea este foarte importantă
EuroTEST a identificat populațiile cele mai importante pentru testarea infecției cu HIV sau cu VHC.
Populații-cheie pentru testarea pentru HIV:
- bărbați care au relații sexuale cu alți bărbați;
- consumatori de droguri injectabile;
- lucrători sexuali;
- migranți și populații mobile:
- prizonieri;
- persoane transsexuale.
Populații-cheie pentru testarea pentru hepatită:
- populațiile-cheie pentru testarea pentru HIV;
- persoanele care urmează pe termen lung programe de hemodializă;
- persoane care au primit sânge, produse de sânge sau organe înainte de implementarea screeningului pentru hepatita C sau acolo unde screeningul nu este disponibil;
- personalul medical.
Autotestarea, susținută de Organizația Mondială a Sănătății
Infecția cu HIV/SIDA a fost inclusă de Organizația Mondială a Sănătății printre cele mai importante amenințări la adresa sănătății publice în 2019. Una din provocările majore în eradicarea epidemiei, conform OMS, ține de accesul dificil la servicii de profilaxie și tratament al persoanelor din grupurile cele mai vulnerabile: deținuții, lucrătorii sexuali, consumatorii de droguri injectabile, homosexualii sau persoanele transgender. Asta deoarece, foarte frecvent, persoanele din grupurile vulnerabile au acces deficitar la servicii de sănătate.
OMS susține introducerea pe scară largă a autotestării pentru HIV/SIDA. În acest fel, mai multe persoane infectate își vor cunoaște statusul, vor putea primi tratament și vor putea lua măsuri pentru a preveni răspândirea infecției.