Săptămâna Mondială a Imunizării: Apel al UNICEF pentru a face din imunizarea de rutină o prioritate pentru toţi copiii din România

UNICEF face apel la factorii de decizie pentru a face din imunizarea de rutină o prioritate pentru toţi copiii din România, a anunțat organizația, prin intermediul unui comunicat.

Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Imunizării, sărbătorită în fiecare an în ultima săptămână a lunii aprilie, UNICEF reafirmă nevoia de a creşte acoperirea vaccinală pentru copii, pentru a-i proteja împotriva bolilor care pot fi prevenite, reamintindu-le factorilor de decizie şi autorităţilor că imunizarea este o investiţie care creează un viitor mai sănătos, mai sigur şi mai prosper pentru toţi.

„Criza provocată de COVID-19 ne-a reamintit de puterea pe care vaccinurile o au pentru a menţine lumea mai sănătoasă. Dar a contribuit şi la aducerea imunizării în atenţia publică, pentru a vorbi despre vaccinuri şi despre cum acestea salvează vieţi şi pentru a reafirma că fiecare copil are dreptul să aibă acces la vaccinare. Cu toate acestea, pandemia periclitează programele de imunizare de rutină în întreaga lume şi trebuie să ne asigurăm că vaccinurile împotriva bolilor care pot fi prevenite ajung la copii”, a declarat Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.

Potrivit estimărilor pentru România ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale UNICEF, în 2019, acoperirea vaccinului BCG (împotriva tuberculozei) era de 96%, în scădere de la 99% cu un deceniu înainte, în 2009; vaccinul DTP1 (împotriva difteriei, tusei convulsive şi tetanosului) avea o acoperire de 94% în 2019, mai scăzută decât cea de 99% estimată cu două decenii anterior; acoperirea vaccinului DTP3 era de 88% în 2019, faţă de 99% în 2000; imunizarea împotriva rujeolei a coborât la 90% în 2019, de la valoarea de 98% în 2000 – pentru prima doză şi la 76% pentru cea de a doua doză.

Potrivit celor mai recente date publicate de Institutului Naţional de Sănătate Publică, 20.204 de cazuri de rujeolă şi 64 de decese din cauza acestei boli au fost raportate până în august 2020, de la începutul epidemiei de rujeolă, în 2016. Marea majoritate a acestora s-au înregistrat la copii care nu fuseseră vaccinaţi anterior.

Alte date globale ale UNICEF arată că anual 14 milioane de copii din întreaga lume nu primesc niciun vaccin împotriva bolilor care pot fi prevenite. 60% dintre aceşti copii trăiesc în doar nouă ţări (India, Republica Democrată Congo, Pakistan, Filipine, Etiopia, Brazilia, Indonezia, Angola). 40% dintre copii care nu au beneficiat în întregime de vaccinare trăiesc în zone instabile sau afectate de crize umanitare, inclusiv în ţări afectate de conflicte.

UNICEF a ajutat ca peste 760 de milioane de copii să beneficieze de vaccinuri care au prevenit peste 13 milioane de decese în ultimii 20 de ani.

UNICEF se află în fruntea campaniei de distribuire a vaccinurilor anti COVID-19 cu obiectivul de a face disponibile două miliarde de vaccinuri pentru livrare tuturor statelor şi economiilor participante în Mecanismul COVAX, până la finalul lui 2021.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.