Săptămâna mondială a ritmului cardiac

Săptămâna 3–9 iunie 2019 este dedicată unei serii întregi de evenimente pentru conștientizarea importanței detectării ritmului cardiac. Săptămâna mondială a ritmului cardiac a fost pentru prima dată marcată în 2004, cu scopul unei mai bune informări a publicului larg cu privire la tulburările de ritm cardiac și la necesitatea depistării precoce a acestora.

Cele mai frecvente tipuri de aritmii cardiace sunt:

  • fibrilația atrială – cea mai frecventă aritmie cardiacă, în care inima bate neregulat și mai repede decât în mod normal;
  • tahicardia supraventriculară – cu episoade de ritm cardiac crescut în repaos;
  • bradicardie – când inima bate mai rar decât în mod normal;
  • blocuri cardiace – în care ritmul cardiac este mai redus decât în mod normal (sau cu anumite caracteristici patologice) și care poate cauza colaps;
  • fibrilația ventriculară – când ritmul cardiac este rapid și dezorganizat, având drept consecință pierderea rapidă a stării de conștiență și, în absența intervenției, moartea subită.

Fibrilația atrială este o cauză importantă de accident vascular cerebral, crescând de cinci ori riscul pentru AVC ischemic.

Diagnosticul aritmiilor cardiace este realizat de medic, pe baza investigațiilor electrocardiografice. În ultimii ani, au apărut mai multe dispozitive mobile care pot facilita diagnosticul, prin înregistrări ale ritmului cardiac – ceasuri inteligente, dispozitive pentru realizare de electrocardiograme simple cu telefonul mobil sau cu ceasul inteligent etc.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.