Săptămâna științei la Parlamentul European

Săptămâna aceasta este Săptămâna științei la Parlamentul European. Comitetul pentru viitorul științei și tehnologiei din Parlamentul European (STOA) organizează la Bruxelles o serie de evenimente reunite de legătura dintre știință și cercetare cu societatea și cu politica.

 

Rolul cunoașterii științifice

 

Cunoașterea științifică joacă (sau ar trebui să joace) un rol important în adoptarea de reglementări cu impact social major – de la îmbătrânirea populației la securitatea energetică. Consilierea științifică ar trebui să fie integrată în luarea deciziilor, pentru a asigura o bază sănătoasă pentru politicile publice și pentru decizia politică.

Săptămâna europeană a științei la Parlamentul European are ca obiectiv promovarea unei culturi a politicilor informate de dovezi. În acest scop, STOA, împreună cu Centrul Comun de Cercetare (serviciul științific intern al Comisiei Europene) și cu Consiliul European de Cercetare, organizează o serie de evenimente în care sunt implicați actori-cheie din zona cercetării științifice și din zona politică.

 

Cercetători și europarlamentari

 

Unul dintre proiecte presupune realizarea, pentru câteva zile, a unor perechi în care un europarlamentar (STOA este alcătuită din 25 de membri ai Parlamentului European, din toată Europa și din tot spectrul politic) și un cercetător au un program comun și își împărtășesc reciproc preocupările și felul în care își desfășoară activitatea.

În modul acesta, la finalul programului, oamenii de știință înțeleg mai bine felul în care funcționează procesul legislativ, în vreme ce politicienii află care sunt problemele cu care se confruntă cercetătorii.

 

Cum combatem dezinformarea în știință

 

Un alt proiect inclus în Săptămâna europeană a științei este workshopul privind modul în care putem combate informarea greșită și dezinformarea în știință. Cu scopul de a înțelege care sunt cele mai bune practici în combaterea dezinformării, sunt prezentate mai multe studii de caz, ilustrative pentru problemele întâlnite în diverse discipline științifice.

În workshopul „Știința întâlnește Parlamentul”, obiectivul este tot de a construi o legătură strânsă între oamenii de știință și factorii de decizie din Uniunea Europeană. Dezbaterea se va concentra asupra felului în care știința ar putea să joace un rol mai important în procesul decizional al secolului XXI.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.