Șapte milioane de dolari pentru tratamente nedovedite științific

Crowdfundingul medical a cunoscut o dezvoltare intensivă în ultimul timp datorită rețelelor de socializare, prin care se pot iniția campanii de finanțare a tratamentelor medicale. Sistemul de crowdfunding nu analizează calitatea și natura tratamentelor, astfel că de multe ori sunt finanțate tratamente ineficiente, nedovedite științific sau potențial periculoase.

 

Milioane de dolari, zero dovezi științifice

 

În Journal of the American Medical Association (JAMA) a fost publicat un studiu despre activitatea de crowdfunding a acestor tratamente. Studiul* a identificat peste o mie de campanii de finanțare care au strâns în total din donații 6,8 milioane de dolari. S-au finanțat tratamente pentru cancer homeopate sau naturopate, tratamente cu camere de oxigen hiperbare pentru leziuni cerebrale, tratamente cu celule stem pentru leziuni de măduvă a spinării sau leziuni cerebrale și terapii antibiotice de lungă durată pentru tratamentul Bolii Lyme.

În studiul publicat în JAMA au fost incluse doar campaniile care au finanțat tratamente individuale, din Statele Unite ale Americii și Canada, de la 1 noiembrie 2015 până în decembrie 2017. Au fost identificate 1.636 de campanii (1.038 au fost găsite pe platforma GoFundMe), care au avut ca scop strângerea a peste 27 de milioane de dolari pentru tratamente nedovedite științific.

 

Pseudomedicină și practici periculoase

 

Din cele 27 de milioane de dolari, pentru tratamentele care nu au în prezent o bază științifică, s-au strâns la finalul campaniilor aproape șapte milioane de dolari, echivalentul a 24,9% din suma dorită. 3,5 milioane de dolari din întreaga sumă au fost strânse pentru tratamente homeopate sau naturopate împotriva cancerului și 785 de mii de dolari pentru tratamente cu oxigen hiperbar pentru leziunile cerebrale. Tratamentele cu celule stem au strâns 1,2 milioane de dolari destinate traumei cerebrale și 590 de mii de dolari destinate traumei spinale. Pentru tratamentul antibiotic de lungă durată al Bolii Lyme s-au strâns 689 de mii de dolari.

Campaniile de crowdfunding s-au dovedit relativ eficiente în strângerea fondurilor pentru tratamente medicale care nu au efecte asupra sănătății sau chiar pot afecta sănătatea, întreținând astfel pseudo-medicina și aceste practici ineficiente și care nu au nicio bază științifică.

Nu se știe însă dacă cei care au strâns fondurile chiar au cheltuit banii pe aceste tratamente. Dacă au făcut-o, au contribuit cu milioane de dolari la încurajarea unor practici periculoase nu doar prin natura lor, ci și prin întârzierea tratamentelor dovedite a încetini sau combate în mod real progresia unor boli.


* Vox F et al. Medical crowdfunding for scientifically unsupported or potentially dangerous treatments. JAMA. 2018 Oct 23;320(16):1705-6

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.