Scăderea glicemiei în cazul diabeticilor depinde de o dantură sănătoasă

Pacienții cu diabet zaharat de tip 2 (T2D) ar trebui verificați…la dinți, conform unui studiu recent realizat de un reputat specialist turc.

Sugestia vine de la Universitatea din Buffalo, unde Mehmet A. Eskan, profesor asistent clinic la Departamentul de Parodonție și Endodonție a Școlii de Medicină Dentară demionstrează că pacienții T2D care au o funcție completă de masticație beneficiază de un nivel de glucoză din sânge semnificativ mai scăzut decât cei a căror capacitate de a mesteca eficient este afectată.

Studiul, publicat în PLOS ONE,  a analizat datele adunate de la 94 pacienți cu T2D care au fost consultați într-o clinică ambulatorie dintr-un spital din Istanbul, Turcia: aceștia au fost împărțiți în două grupuri.

Primul grup i-a inclus pe cei care aveau o „funcție ocluzală” bună – suficienți dinți așezați corespunzător, făcând contact în așa fel încât să-și poată mesteca bine mâncarea iar nivelul de glucoză din sânge în acest caz a fost de 7,48.

Al doilea grup, format din cei care nu au putut mesteca bine, dacă nu deloc în cazul celor cărora le lipseau unii sau toți dinții, a înregistrat un nivel de glucoză din sânge cu aproape 2% mai mare, 9,42.

Masticația contează

Pe măsură ce mușcați din alimente, digestia – procesul prin care corpul extrage nutrienții din alimente – începe pe măsură ce mestecatul stimulează producția de salivă.

Nutrienții, importanți pentru reducerea nivelului de glucoză din sânge includ fibrele, care sunt obținute în mare parte prin mestecarea alimentelor adecvate.

Mestecatul stimulează și reacții în intestine care duc la creșterea secreției de insulină și hipotalamus, promovând senzația de sațietate la un aport mai mic de alimente; mâncatul mai puțin scade probabilitatea de a deveni supraponderal, un factor de risc major pentru dezvoltarea T2D – relatează MedicalXPress.

Îngrijirea dentară și imaginea de ansamblu

Eskan, doctor în chirurgie dentară la Universitatea Hacettepe, un centru de cercetare medicală de top din Turcia, și-a obținut doctoratul la Universitatea din Louisville, unde a terminat și un rezidențiat în parodontologie.

„Interesul meu clinic special este de a trata stomatologic pacienții care sunt compromisi sistemic”, a precizat el.

Din 2019, jumătate de miliard de oameni din întreaga lume aveau diabet, 90% T2D

Abordarea sănătății orale a devenit recent o parte a abordării pentru gestionarea diabetului, împreună cu încurajarea pacienților de a menține o greutate optimă, ținerea unei diete sănătoasă și renunțarea la fumat: „Descoperirile noastre arată că există o asociere puternică între masticație și controlul nivelurilor de glucoză din sânge în rândul pacienților cu T2D”, a subliniat dr. Eskan.

Acest studiu nu a găsit variabile independente care ar putea afecta nivelurile de glucoză din sânge în rândul subiecților, deoarece nu au existat diferențe statistice între subiecți în ceea ce privește indicele de masă corporală (IMC), sex, statutul de fumat, medicamente sau infecție, așa cum este indicat de numărul de globule albe ( WBC) la linia de bază.

Studiu de caz

Îmbunătățirea stării unui pacient descrisă într-un studiu din 2020 ilustrează beneficiul potențial al îmbunătățirii funcției ocluzale prin implanturi dentare: un pacient cu T2D a cărui funcție de mestecat a fost grav afectată de lipsa dinților a prezentat inițial un nivel de glucoză din sânge de 9,1. A folosind biberonul și a mâncat alimente pentru copii iar la patru luni după tratamentul cu o restaurare fixă ​​susținută de implant bucal complet , nivelul de glucoză al pacientului a scăzut la 7,8 iar după 18 luni, la 6,2.

Complicațiile ucid

Cercetările au arătat că o creștere de doar 1% a nivelului de glucoză din sânge este asociată cu o creștere cu 40% a mortalității prin boli cardiovasculare sau ischemice în rândul persoanelor cu diabet zaharat, conform specialistului citat de MedicalXPress.

Alte complicații pot include boli de rinichi, leziuni oculare, neuropatie și vindecarea lentă a rănilor simple precum tăieturi și vezicule.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.