Scăderea bruscă și neașteptată a veniturilor la vârste tinere se asociază cu un risc crescut de a dezvolta boli cardiace și de moarte prin orice cauză. Aceasta este concluzia unui studiu american apărut astăzi în revista Circulation, publicată de American Heart Association.
Risc dublu de moarte de orice cauză
Studiul a fost realizat pe o perioadă de 25 de ani, în mai multe state americane (Alabama, Minnesota, Illinois, California) și a urmărit aproximativ patru mii de persoane cu vârste între 23 și 35 de ani. Au fost adunate date cu privire la veniturile persoanelor respective, în cinci evaluări, în perioada 1990–2005. Între 2005 și 2015, cercetătorii au evaluat apariția evenimentelor cardiovasculare non-fatale și a deceselor de orice cauză, pe baza dosarelor medicale și a certificatelor de deces.
S-a observat că fluctuațiile cele mai mari ale veniturilor s-au asociat în mod semnificativ cu o aproape dublare a riscului de moarte, în vreme ce riscul de boli cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă) a fost de peste două ori mai mare, comparativ cu adulți tineri la care veniturile nu au fluctuat semnificativ.
În studiul american, femeile indiferent de rasă și persoanele de culoare au fost cele mai expuse la fluctuații ale veniturilor.
Posibilă indicație de screening la persoanele la risc
Concluziile cercetării atrag atenția clinicienilor asupra faptului că persoanele care suferă fluctuații ale veniturilor ar putea să aibă risc crescut de boli cardiovasculare, ceea ce le-ar putea da indicație de screening al acestor tip de afecțiuni.
Este foarte probabil că în apariția acestui risc sunt implicate mai multe mecanisme biologice și psihosociale, care să rezulte în mortalitate prematură. Este nevoie însă de studii suplimentare pentru a preciza care sunt aceste mecanisme, permițând astfel intervenții preventive la persoanele la risc.
Studiul citat nu a determinat o legătură cauzală între fluctuațiile veniturilor și riscul de boală și de deces, ci doar corelația dintre acestea.