Scanarea fundului de ochi ar putea preveni complicațiile arteriale la pacienții cu COVID-19

Un studiu realizat de Clinica Universităţii Navarra (CUN) a demonstrat că analizarea fundului de ochi poate preveni apariţia de evenimente arteriale ce ar putea complica pronosticul pacienţilor pozitivi care au contractat infecţia COVID-19.

Este vorba de studiul „Microangiopatia retiniană COVID-19 ca biomarker in vivo al bolii vasculare sistemice?”, publicat de revista ştiinţifică Journal of Internal Medicine, în care se cercetează situaţia în care, în timpul pandemiei cu noul coronavirus, medicii au văzut că mulţi pacienţi cu COVID-19 suferă de leziuni ale vaselor mici.

La studiu au participat 27 de pacienţi pozitivi la COVID-19, dintre care şase prezentau leziuni similare pacienţilor cu risc cardiovascular.

Potrivit lui Alfredo García Layana, directorul secţiei de Oftalmologie a Clinicii şi coautor al studiului, a fost realizată o cercetare a fundului de ochi „destul de completă”, având în vedere că este partea corpului unde se pot vedea direct vasele de sânge şi incidenţa lor asupra afecţiunilor sistemice.

„Concret, ceea ce noi am detectat au fost lichide plasmatice şi mici hemoragii la nivelul retinei. Acest lucru poate sugera apariţia de leziuni arteriale şi în alte părţi ale corpului”, a precizat medicul spaniol.

Una dintre complicaţiile bolii COVID-19 a fost apariţia acestor manifestări la persoane fără astfel de patologii, persoane care nu sufereau nici de hipertensiune arterială, nici de diabet, relatează EFE, citată de Agerpres..

O descoperire care relevă necesitatea identificarea unui biomarker, precum un studiu al fundului ochiului pentru a putea prognoza dacă pacientul poate dezvolta astfel de patologii şi a le putea preîntâmpina.

„Evenimentele arteriale ar putea fi prevenite prin includerea aspirinei în tratamentul de bază, similar a ceea ce se face cu heparina în tratamentul anticoagulant. Studiul continuă pe această linie asftel încât la pacienţii care suferă de leziuni de acest tip să le fie introdusă doze mici de aspirină pentru a preveni posibilitatea de a dezvolta patologii mai grave”, a subliniat medicul Alfredo García Layana.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.