Schimb dur de mesaje postate pe Facebook între Secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii – Alexandru Rogobete și conducerea ASSMB – Director General al ASSMB – Oana Gabriela Sivache

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Alexandru Rogobete, a criticat, într-o postare pe o platformă de socializare, activitatea conducerii Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB): 

„SIVACHE semnează CONSULTANȚĂ pe bandă rulantă! Cum? Cum să îți bați joc în halul ăsta de bucureșteni și tot tu să fii cu gura mare? Prioritatea zero a conducerii ASSMB (Sivache pusă cu mâna de Vlad Vioculescu) în loc să liciteze pentru spitale, licitează pentru consultanță. Ce știu ei mai bine.

Țineți bine minte: proiectele pentru reabilitarea și dotarea ambulatoriilor de specialitate au fost aprobate pe 2 februarie.

În 7 luni, ASSMB a scos în licitație servicii de consultanță de peste 200.000 de lei.
<<Toleranță ZERO pentru cei care risipesc bani din PNRR>> nu este un slogan sau o amenințare este un angajament. Ferm!” – a avertizat oficialul.

Replica Oanei Gabriela Sivache a fost adresată ministrului Sănătății

La rândul său, Director General al ASSMB – Oana Gabriela Sivache, a răspuns aformațiilor amintite tot prin intermediul unei postări pe pagina sa de socializare adresate ministrului Sănătății:
„Domnule ministru Rafila, aceasta este o noua modalitate de comunicare a Ministerului Sanatatii, considerată rezonabilă? Poate era util sa va transmită, fie domnul secretar de stat (presupun ca este la curent), fie direcția abilitată a Ministerului Sănătății, că am fost rugată în cursul zilei de miercuri, 13 septembrie, să mă prezint la Minister, ca să semnăm actele adiționale de corectare a erorilor. Și mai ales că ieri, după ce mi-am exprimat disponibilitatea de a mă prezenta la Minister, au revenit cu un telefon, prin care mi s-a cerut să amânăm întalnirea, motivând că au pierdut exemplarul al doilea al actului adițional.
Consider că este important să vă aduc în atenție faptul că, atunci când vorbim despre serviciile de consultanță în domeniul achizițiilor publice, acestea au fost prevăzute în Cererea de Finanțare și au fost aprobate de către Ministerul Sănătății prin Contractele de Finanțare, este conformă cu prevederile Legii 98/2016, constituind o garanție pentru autoritatea contractantă că documentația necesară procesului de achiziții publice este completă și corectă. Am apreciat această necesitate, iar Ministerul Sănătății NU a avut obiecții, și din cerința prevăzută în Ghidul Beneficiarului, conform căruia: <<Proiectul propus spre finanțare trebuie să prevadă echipamente/dotări cu cele mai noi tehnologii disponibile, inovative respectiv modul în care acestea se vor încadra în fluxul existent de lucru.>>
Imposibilitatea derulării unei proceduri centralizate de achiziții este tot o consecință a modalității de formulare a condițiilor de eigibilitate prevăzute în Ghidul Beneficiarului (elaborat de către Ministerul Sănătății) care ne-a obligat să depunem cereri de finanțare în parteneriat cu fiecare spital beneficiar: <<O unitate sanitară poate fi beneficiară a unui singur proiect în cadrul prezentei Investiții>>. În aceste condiții și pentru a putea beneficia de finanțare, am devenit lideri de parteneriat în cadrul celor șase proiecte aprobate.
Această situație nu este despre Sivache, domnule ministru. Nu este declanșată nici de ASSMB, nici de mine.
Am comunicat și vom continua sa comunicăm instituțional, respectând atât legislatia in vigoare, dar și regulile elementare ale bunului simț și al dialogului, prin adrese oficiale.
În plan personal, nu mi-am permis vreodată un astfel de limbaj și o astfel de abordare – nici în comunicarea cu dumneavoastră, nici in cea cu funcționării Ministerului Sănătății.
Am speranța că domnul secretar de stat vorbește și scrie în nume personal, ceea ce este oricum greu de înțeles. Că nu vorbește astfel și în numele dumneavoastră, și mai ales în numele instituției pe care o conduceți” – a transmis conducerea ASSMB.
foto: Facebook/ Dr. Alexandru Rogobete

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.