Mai multe schimbări de acte normative din domeniul sănătății au fost anunțate pentru ședința de guvern programată pentru astăzi, 13 decembrie. Este vorba de o ordonanță de urgență și două hotărâri de guvern.
Modificări la Legea privind reforma în domeniul sănătății
Un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății aduce o serie de modificări legii existente, pentru punerea în acord a normelor cu situația existentă.
Astfel, sunt luate în calcul și persoanele care au dobândit calitatea de asigurat prin noile dispoziții privind impozitarea din Codul fiscal, cu modificările aduse recente acestuia și felului în care se plătește și se colectează contribuția de asigurări sociale de sănătate.
O altă prevedere a ordonanței de urgență vizează permiterea încheierii de contracte între casele de asigurări de sănătate cu unitățile sanitare neacreditate sau care nu sunt înscrise în procesul de acreditare. Măsura vine în condițiile în care aproape 85% din spitale nu îndeplinesc condițiile de acreditare, dat fiind că legea nu ar mai fi permis încheierea de contracte cu respectivele unități după 1 ianuarie 2019. Guvernul justifică această măsură prin faptul că s-ar restricționa accesul pacienților la servicii medicale.
Se adaugă și o modificare pentru reglementarea urgentă a unui mecanism de contractare și decontare din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate a medicamentelor, serviciilor medicale și investigațiilor paraclinice eliberate de medicii de specialitate care nu au încheiate cu casele de asigurări de sănătate contracte de furnizare de servicii medicale, dar și una care vizează accesul neîntrerupt la medicamente al categoriilor de persoane prevăzute în legi speciale, indiferent dacă acestea realizează sau nu alte venituri decât drepturile bănești acordate de aceste legi.
Mică schimbare în Contractul-cadru
Una din cele două hotărâri de guvern discutate în ședința de astăzi se referă la o modificare adusă Contractului-cadru.
Mai exact, este vorba de abrogarea aliniatului (4) din articolul 84 din Anexa 2 a HG 140/2018. Acesta prevedea că, începând cu contractarea pentru anul 2019, casele de asigurări de sănătate încheie contracte de furnizare de servicii medicale spitalicești acordate în regim de spitalizare de zi numai cu unitățile sanitare pentru care se încheie și contracte de furnizare de servicii medicale spitalicești în spitalizare continuă.
Bani mai mulți pentru unitățile medico-sociale
În fine, tot astăzi se discută și adoptarea unei hotărâri de guvern privind modificarea HG 459/2010 pentru aprobarea standardului de cost/an pentru servicii acordate în unitățile de asistență medico-sociale și a unor normative privind personalul din unitățile de asistență medico-socială și personalul care desfășoară activități de asistență medicală comunitară.
În acest caz, Guvernul încearcă să corecteze dezechilibrele dintre bugetele alocate unităților medico-sociale din cele două surse (bugetul de stat, respectiv bugetul local) și cheltuielile, care au explodat odată cu majorările salariale acordate în special pentru medicii și asistenții medicali care lucrează în aceste unități, dezechilibre care amenință chiar cu închiderea celor mai multe astfel de unități.
Astfel, Guvernul aproape că dublează alocarea de la bugetul de stat (de la 11.275 la 20.986 lei/an/pat), dar o majorează și pe cea de la bugetele locale (de la 29.597 la 38.691 lei/an/pat).