Schimbări în trei programe de pregătire complementară pentru medici, propuse de Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății

Catalogul național de programe de studii complementare ar urma să fie actualizat pentru atestatele de pregătire complementară în Endoscopie bronșică, Explorări funcționale respiratorii speciale și Medicină aerospațială.

Ministerul Sănătății a publicat un proiect de ordin pentru modificarea și completarea anexei nr. I la Ord. m. s. nr. 418/2005 pentru aprobarea Catalogului național de programe de studii complementare în vederea obținerii de atestate de către medici, medici dentiști și farmaciști, precum și a Normelor metodologice de organizare și desfășurare a acestora.

 

Opt centre de pregătire în Endoscopia bronșică

 

Pentru atestatul de pregătire complementară în Endoscopie bronșică, ar urma să se schimbe responsabilul național, prof. dr. Ruxandra Ulmeanu (președinta actuală a Societății Române de Pneumologie, de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” București) fiind propusă în locul Emiliei Crișan, care a încetat din viață anul trecut.

În plus, programul ar urma să se desfășoare nu doar în București, ca până acum, ci și în alte opt centre universitare medicale din țară. La Arad este propus responsabil local conf. dr. Gheorghe Nini, la Cluj-Napoca prof dr. Doina Todea, la Constanța conf. dr. Elena Danteș, la Craiova prof. dr. Mimi Nițu, la Iași conf. dr. Elena Trofor, la Sibiu dr. Maria-Elena Scridon, la Tg. Mureș prof. dr. Gabriela Jimborean, iar la Timișoara conf. dr. Cristian Iulian Oancea.

Programul rămâne accesibil pentru specialitățile medicale și cele chirurgicale, însă apare o schimbare față de până acum: Endoscopia bronșică este modul în rezidențiatul actual (de pneumologie), iar abilitățile respective intră în competența profesională standard a unui specialist. Față de programele organizate până acum, se propune ca pregătirea să aibă în continuare loc în interiorul specializării, fără însă a mai fi necesară susținerea unui examen suplimentar după confirmarea ca medic specialist.

 

Roxana Nemeș preia atestatul de Explorări funcționale respiratorii speciale

 

Pentru atestatul de pregătire complementară în Explorări funcționale respiratorii speciale, proiectul de ordin propune ca responsabil național să devină conf. dr. Roxana Maria Nemeș (de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” București), în locul Nicoletei Bâscă.

Pe lângă centrul de pregătire București, se adaugă alte șase centre universitare medicale. La Cluj-Napoca este propusă ca responsabil local dr. Daniela Boldeanu, la Constanța conf. dr. Oana Arghir, la Craiova prof. dr. Floarea Mimi Nițu, la Iași conf. dr. Daniela Boișteanu, la Tg. Mureș prof. dr. Gabriela Jimborean, iar la Timișoara conf. dr. Ovidiu Fira-Mlădinescu.

Atestatul rămâne accesibil specialităților medicale și este modul în rezidențiatul actual (de pneumologie), iar abilitățile respective intră în competența profesională standard a unui specialist.

 

Medicina aerospațială – de la București, la Craiova

 

Cea de-a treia schimbare propusă vizează atestatul de pregătire complementară în Medicină aerospațială. Prin Ord. m. s. 183/2012, responsabilul național al acestui program a devenit prof. dr. Marian Macri, în locul medicului Constantin Raduică.

Actualul responsabilul național al acestui program de studii complementare, desfășurat până în prezent prin centrul universitar București, propune modificarea centrului de pregătire acreditat din București la Craiova, precum și modificarea duratei cursului, noua curriculă de pregătire propusă având durata de o lună.

Atestatul ar urma să rămână accesibil medicilor din specialitățile medicale și medicilor de familie.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.