Scoția vrea să interzică antrenamentele de fotbal ale copiilor mai mici de 12 ani, din cauza legăturilor care au fost făcute între practicarea acestui sport și bolile neurodegenerative. Un studiu recent al Universității din Glasgow arăta că foștii jucători profesioniști de fotbal prezintă riscuri de peste trei ori mai mari să moară din cauza unor boli ale creierului de tipul demențelor decât cei care nu au practicat acest sport cu regularitate.
„Pentru că studiul a fost realizat pe baza dosarelor medicale ale fotbaliștilor scoțieni este o responsabilitate în plus a guvernaților acestei țări să abordeze descoperirile într-un mod responsabil, dar proporțional”, a declarat un oficial al Asociației Scoțiene de Fotbal.
Fostul jucător al formației Celtics Glasgow, John Hartson, a declarat că au fost situații în care jucătorii și-au pierdut viața sau foste legende ale balonului rotund suferă de demență, deci o măsură pentru a preveni acest lucru este salutară.
O asociație a afecțiunilor cerebrale a transmis că este vital ca cercetările să continue, pentru a înțelege pe deplin riscurile loviturii cu capul a mingii de fotbal, mai ales în cazul mingilor moderne, mai ușoare decât cele folosite în trecut. Asta pentru a stabili clar niște limite și a analiza raportul dintre riscul de îmbolnăvire și beneficiile aduse de practicarea sportului.
Asocierea dintre practicarea fotbalului și dezvoltarea ulterioară a demenței a fost subiectul mai multor studii de-a lungul timpului. Unul dintre cele mai cuprinzătoare a fost publicat în 2017 și a fost realizat în rândul fotbaliștilor retrași. Cercetarea a concluzionat că afecțiunea poate fi asociată cu „impacturile” repetate ale capului, cauzate de coliziuni și de mii de lovituri cu capul a mingii de fotbal.
Studiul a inclus examene post-mortem realizate pe șase foști jucători care au suferit demență și care a relevat că toți au suferit o ruptură o membranei creierului, cauzată de impacturile cronice, repetitive ale capului în timpul meciurilor sau la antrenamente. Incidența acestei rupturi în populația generală este de doar șase la sută, potrivit studiilor anterioare.
Dacă măsura va fi adoptată, Scoția va deveni prima țară europeană care ar instaura o asemenea interdicție. În Statele Unite situația este reglementată încă din 2015.