Screening TB: 3.775 persoane din jud. Neamț au beneficiat de servicii gratuite de depistare activă a tuberculozei

Caravana de depistare activă a tuberculozei – Screening TB, cel mai amplu proiect de acest fel din România, inițiat de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București prin Ministerul Sănătății cu sprijinul fondurilor europene, a ajuns în 33 de comune din județul Neamț, unde au fost testate 3.775 de persoane.

Cele 33 de comune sunt: Podoleni, Borlești, Dumbrava Roșie, Bahna, Pipirig, Poiana Teiului, Farcașa, Răucești, Văleni, Botești, Tupilați, Săbăoani, Oniceni, Cordun, Ion Creangă, Trifești, Moldoveni, Secuieni, Pâncești, Icușești, Valea Ursului, Dămuc, Bicaz Chei, Bicazu Ardelean, Zănești, Tazlău, Bărgăuani, Dulcești, Gădinți, Boghicea, Stanița, Dochia, Tașca.

”Pe parcursul celor peste 60 de zile de activitate de screening au fost vizitate comunele din județul Neamț unde în ultimii ani au fost înregistrate cele mai multe cazuri de tuberculoză și de unde accesul la serviciile medicale urbane este dificil. Caravana furnizează consultațiile medicale gratuite în cabinetul mobil dotat cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. În județul Neamț 3.775 de persoane au beneficiat de aceste servicii. Dintre acestea un numar de 296 de persoane au fost identificate de softul medical cu un scor ridicat privind suspiciunea de tuberculoză. 11 persoane au fost deja diagonsticate cu TB, fiind la acest moment in tratament sub supraveghere medicală. În cazul celorlalți beneficiari se efectuează analizele suplimentare necesare confirmării diagnosticului și pentru stabilirea tratamentului adecvat, rezultatele finale fiind disponibile până la 60 de zile de la ridicarea probelor pentru diagnostic”, se arată într-un comunicat de presă.

Accesul gratuit la acest serviciu medical asigurat direct în comunitate este o oportunitate majoră pentru zona rurală având în vedere că proiectul este unul derulat la nivel național.

Potrivit sursei citate, criza pandemică a diminuat drastic accesul pacienților cu alte suferințe în afara infecției cu SARS-COV-2 în spitale sau în alte cabinete medicale, ceea ce face ca serviciile aduse de caravana Screening TB în zonele rurale să fie și mai valoroase.

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză în cadrul acestui proiect beneficiază de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. Beneficiarii sunt sprijiniți în vederea finalizării procesului de diagnosticare și acces la tratament. În paralel Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport psihologic telefonic pentru pacienții diagnosticați cu tuberculoză ce au situații sociale dificile astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare.

În cazul tuberculozei tratamentul chimioterapic poate avea efecte adverse brutale, care să determine pacientul să renunțe la tratament. Sprijinul acordat de ASPTMR constă în consilierea beneficiarului în așa fel încât să poată continua tratamentul până la vindecare.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.