Printr-o serie de recomandări publicate astăzi în Journal of the American Medical Association, USPSTF (Grupul de lucru american pentru servicii preventive, un grup independent de experți care analizează dovezile de eficacitate și dezvoltă recomandări pentru serviciile clinice preventive) clarifică o serie de intervenții importante, cu impact semnificativ în prevenire și în diagnosticarea precoce a infecției cu HIV.
Astfel, USPSTF recomandă screeningul infecției cu HIV la toate persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 65 de ani. De asemenea, este recomandat screeningul și la persoanele mai tinere sa mai în vârstă, dacă au risc de infecție, precum și la toate femeile însărcinate.
Totodată, USPSTF recomandă clinicienilor să ofere profilaxie preexpunere (PrEP) cu antiretrovirale persoanelor la risc de a contracta infecția cu HIV, pentru a reduce acest risc.
Recomandare fermă pentru screeningul HIV între 15 și 65 de ani
În SUA, prevalența infecției cu HIV la persoane cu vârsta de 13 ani sau mai mult este de 0,4%. Datele CDC arată însă o creștere semnificativă a diagnosticelor de infecție cu HIV după vârsta de 15 ani.
Analizând dovezile existente, USPSTF a ajuns la concluzia că testele recomandate în prezent pentru infecția cu HIV au o acuratețe diagnostică foarte mare. Totodată, dovezile științifice arată că identificarea și tratamentul precoce, în infecția cu HIV, au beneficii substanțiale în reducerea riscului de apariție a manifestărilor din sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA) și a riscului de deces.
Există dovezi clare că utilizarea terapiei antiretrovirale (ART) are beneficii substanțiale în reducerea riscului de transmitere a infecției cu HIV la partenerii sexuali neinfectați.
Concluzia certă la care au ajuns experții americani este că beneficiul net al screeningului infecției cu HIV la adolescenți și adulți este substanțial.
Ca urmare, recomandarea fermă publicată în JAMA este ca screeningul infecției cu HIV să se realizeze la adolescenți și adulți cu vârsta între 15 și 65 de ani. De asemenea, screeningul infecției cu HIV ar trebui efectuat și la adolescenții mai tineri de 15 ani sau la adulții peste 65 de ani, dacă aceștia au risc crescut de infecție.
Screening și tratament antiretroviral pentru femeile însărcinate
Datele statistice arată că numărul estimat al femeilor cu HIV care nasc, în SUA, ajunge la 8.700 în fiecare an. Infecția se poate transmite de la mamă la copil în timpul sarcinii, în travaliu, în timpul nașterii, precum și prin alăptare. După vârful atins în 1992, incidența infecției perinatale cu HIV a scăzut semnificativ în SUA, odată cu implementarea screeningului prenatal de rutină și cu utilizarea terapiilor eficace și a precauțiilor în prevenirea transmiterii verticale a infecției.
USPSTF a găsit dovezi convingătoare că identificarea și tratamentul femeilor însărcinate care au infecție cu HIV are beneficii substanțiale în reducerea ratei de transmitere a infecției de la mamă la copil. Astfel, recomandarea fermă formulată este de screening al infecției cu HIV la toate persoanele (formularea este voit neutră) însărcinate, inclusiv la cele care se prezintă deja în travaliu sau la naștere și pentru care nu se cunoaște statutul infecției cu HIV.
Totodată, USPSTF a găsit dovezi că ART se asociază cu unele riscuri fetale – neuropsihiatrice, renale și hepatice, dar și cu riscul de naștere prematură. În același timp, însă, tratamentul cu antiretrovirale este foarte eficace în reducerea riscului de transmitere a infecției de la mamă la copil. Astfel, utilizarea anumitor regimuri de ART în timpul sarcinii, cu efecte adverse, poate fi evitată prin utilizarea unor alternative terapeutice.
În plus, după cum s-a dovedit într-o analiză anterioară, realizată de USPSTF în 2012, evitarea alăptării și nașterea prin cezariană la femeile cu viremie reduc riscul de transmitere verticală a infecției cu HIV.
Utilizarea profilaxiei preexpunere
Un alt set de recomandări formulate de USPSTF a vizat prevenirea transmiterii infecției cu HIV la persoanele aflate la risc de a o contracta. În SUA, în 2017, s-au înregistrat 38.281 de diagnostice noi de infecție cu HIV, din care mai mult de patru cincimi la bărbați.
Pe baza analizei dovezilor științifice existente, USPSTF a ajuns la concluzia că, la adulții cu risc crescut de infecție, profilaxia preexpunere (PrEP) pe cale orală cu fumarat de tenofovir disoproxil în momnoterapie sau în asociere cu emtricitabină s-a asociat cu un risc scăzut de a contracta infecția cu HIV, în comparație cu tratamentul placebo sau cu absența vreunei profilaxii. Eficența tratamentului scade însă atunci când aderența la PrEP nu este optimă.
USPSTF a ajuns la concluzia că amploarea beneficiilor PrEP este substanțială în reducerea riscului de a contracta infecția cu HIV la persoanele cu risc înalt. Astfel, USPSTF recomandă oferirea PrEP cu terapie antiretrovirală eficace persoanelor aflate la risc de a contracta infecția cu HIV.
Instrumente utile, cu condiția să fie utilizate
După cum arată și un editorial publicat astăzi în JAMA, noile recomandări formulate de USPSTF subliniază, de fapt, progresul remarcabil realizat în prevenirea și tratarea infecției cu HIV. Împreună, beneficiile furnizate de tratamentul infecției cu HIV, reducerea transmiterii infecției și profilaxia preexpunere furnizează instrumentele necesare pentru a pune capăt „epidemiei” de HIV/SIDA.
Succesul depinde însă de utilizarea largă a acestor instrumente și de asigurarea accesului la ele pentru toți cei vizați.
Recomandările formulate de experții americani ar trebui să-i intereseze și pe specialiștii români, în condițiile în care specific pentru țara noastră este că persoanele cu infecție cu HIV sunt diagnosticate în majoritate după apariția primelor simptome ale afectării imune, deci la ani distanță de la momentul infectării.