Screeningul timpuriu al comorbidităţilor şi un management integrat şi multidisciplinar, necesare în Strategia naţională HIV/SIDA, spun experții

Strategia naţională HIV/SIDA ar trebui să includă screeningul timpuriu al comorbidităţilor infecţioase şi neinfecţioase şi un management integrat şi multidisciplinar în tratarea acestora, pentru a se garanta un nivel satisfăcător al calităţii vieţii pentru persoanele cu această afecţiune, susţin experţi în domeniu.

70 de experţi care au participat, marţi, la dezbaterea „Infecţia HIV/SIDA – Încotro? Noua Strategie naţională HIV/SIDA 2022-2030”, organizată de preşedintele Comisiei pentru sănătate din Senat, Adrian-Streinu Cercel, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi HIV Outcomes România, au adoptat o declaraţie cu privire la propunerea de strategie naţională HIV/SIDA pentru asigurarea căilor de creştere a calităţii vieţii persoanelor cu această afecţiune.

Documentul a fost înaintat Ministerului Sănătăţii, potrivit unui comunicat de presă al Senatului.

„Sperăm că această Strategie va fi adoptată în toamnă, cu buget adecvat şi susţinută de apariţia unui nou Ghid Naţional pentru HIV. Propunerea cadrului strategic oferă o oportunitate de a modela viitoarele direcţii şi acţiuni privind sănătatea populaţiei în contextul HIV, avansarea în vârstă în condiţii demne, a persoanelor cu HIV. Este o componentă esenţială pentru a garanta că România se menţine în linia documentelor internaţionale asumate de strategia globală anti-HIV /SIDA, cu obiectivul reducerii la zero a numărului de noi infectări (2030): cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii – Global HIV Strategy şi cu UNICEF – Standardele de prevenire a transmiterii HIV pe cale materno-fetală; cu UNAIDS- Strategia de eradicare a SIDA 2030”, se menţionează în textul Declaraţiei.

Documentul recomandă ferm punerea în practică a unui program naţional de screening HIV: „Este importantă creşterea finanţării acţiunilor de prevenţie, cum ar fi desfăşurarea de campanii de educare şi informare a grupurilor la risc, distribuţia gratuită a prezervativelor, precum şi programe de schimb a seringilor”.

Potrivit sursei citate, finanţarea studiilor de cohortă reprezintă modalitatea optimă de identificare a informaţiilor „utile” legate de evoluţia pe termen lung a sănătăţii persoanelor care trăiesc cu HIV.

„Educarea populaţiilor cheie trebuie facilitată prin includerea în Strategie a unor prevederi care să faciliteze crearea unor grupuri mixte de interacţiune, formate din personal medical specializat şi reprezentanţi ai ONG-urilor, care să se deplaseze către beneficiari. Pentru aceste grupuri mixte vor trebui identificate modalităţi practice de finanţare a activităţii. În acest sens, considerăm că este imperios necesar a fi bugetate şi editarea/crearea de broşuri informative despre prevenţie şi conduită recomandată pentru HIV şi alte boli transmisibile (Hepatitele B şi C, TBC, sifilis, gonoree, variola maimuţei, etc)”, se arată în Declarație.

În egală măsură, este accentuată necesitatea combaterii stigmei şi discriminării HIV din sistemele de sănătate, despre care se menţionează că ar fi recomandabil să fie făcută printr-un program susţinut de cursuri de perfecţionare a personalului medico-sanitar în privinţa complexităţii fenomenului HIV.

De asemenea, se evidenţiază că Strategia naţională HIV/SIDA 2022-2030 trebuie să includă crearea unui program naţional de formare pentru HIV a personalului medical, susţinut de specialiştii în domeniu la nivelul centrelor regionale.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.