Diabetul zaharat este o boală cronică cu o incidență în creștere în România și în lume. În prezent, la nivel global, diabetul zaharat afectează una din unsprezece persoane, în timp ce în țara noastră prevalența este chiar mai ridicată. Mai mult, se estimează că numărul persoanelor cu diabet va crește cu aproximativ 50% până în 2045.
Lupta împotriva diabetului zaharat presupune o abordare complexă, pe mai multe paliere, care începe cu prevenția primară și diagnosticarea precoce și continuă cu screeningul pentru complicații și îngrijirea interdisciplinară completă.
Neuropatia afectează calitatea vieții pacienților diabetici
Neuropatia diabetică, una dintre complicațiile cronice ale diabetului afectează până la 66% din persoanele cu diabet. Nedepistată și netratată la timp, neuropatia diabetică favorizează apariția ulcerațiilor, un factor de risc pentru pierderea mobilității, amputații la nivelul picioarelor și, implicit, o scădere drastică a calității vieții.
Neuropatia diabetică ar putea fi depistată în stadiile incipiente prin intermediul unor programe de screening. Screeningul presupune anamneza pacientului și o serie de teste clinice. Majoritatea pacienţilor cu neuropatie diabetică prezintă de cele mai multe ori simptome sau semne specifice, care ar trebui recunoscute imediat de clinician. Conform recomandărilor Asociației Americane de Diabet, screeningul neuropatiei diabetice ar trebui efectuat imediat după diagnosticarea diabetului zaharat de tip 2 și la cinci ani de la diagnosticul diabetului zaharat de tip 1. Screeningul pentru neuropatie trebuie repetat cel puţin anual.
„În jur de unul din zece pacienți prezintă simptomatologie evidentă de neuropatie diabetică atunci când se pune diagnosticul de diabet zaharat, în timp ce, după 25 de ani de la depistarea diabetului, aproximativ unul din doi pacienți are semne clinice de neuropatie”, a explicat prof. dr. Gabriela Radulian, președinta Societății de Neuropatie Diabetică.
Controlul glicemic eficient reduce riscul de complicații
Această evoluție se explică prin faptul că neuropatia diabetică – la fel ca multe alte complicații ale diabetului zaharat – se dezvoltă în timp. Cu cât creşte durata de evoluţie a diabetului, mai ales în condiţiile unor valori glicemice necontrolate, cu atât este mai mare riscul de complicaţii cronice.
Din acest motiv, asigurarea unui control glicemic eficient este crucială pentru reducerea riscului de dezvoltare a neuropatiei diabetice. De altfel, Federația Internațională de Diabet atrage atenția că un management strict al nivelului glucozei din sânge, caracterizat prin valori ale hemoglobinei A1c sub 7%, poate conduce la o scădere cu 35% a riscului de amputații la nivelul piciorului.