Scrisoare deschisă împotriva modului în care a fost realizat studiul publicat în The Lancet despre hidroxiclorochină

Zeci de oameni de ştiinţă şi medici din întreaga lume au publicat o scrisoare deschisă în care îşi exprimă „îngrijorarea” cu privire la metodologia studiului publicat de revista medicală The Lancet asupra efectelor hidroxiclorochinei în tratarea pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, studiu a cărui publicare a determinat suspendarea testelor clinice asupra acestui medicament.

Publicat la 22 mai, studiul se bazează pe datele a aproximativ 96.000 de pacienţi spitalizaţi în perioada decembrie – aprilie în 671 de spitale şi compară starea de sănătate a celor care au primit tratamentul cu hidroxiclorochină cu a celor care nu au primit acest tratament. Concluzia studiului a fost fără echivoc: deja controversata hidroxiclorochină nu este benefică în tratarea bolnavilor de COVID-19 şi chiar are efecte secundare periculoase.

Acest studiu i-a determinat pe numeroşi cercetători din întreaga lume să examineze minuţios, în detaliu, modul în care a fost realizat, conform autorilor scrisorii deschise ce a fost publicată joi seară, transmite AFP citată de Agerpres.

„Această analiză asupra studiului a ridicat îngrijorări cu privire la integritatea metodologică şi a datelor folosite’, se subliniază în scrisoarea deschisă, care apoi prezintă în succesiune o lungă listă de puncte problematice ale studiului din The Lancet, printre care şi refuzul autorilor de a oferi acces la datele folosite, precum şi lipsa „analizei etice” a studiului.

Atrăgând atenţia că larga mediatizare a acestui studiu a provocat „o nelinişte considerabilă în rândul pacienţilor şi participanţilor” la alte teste clinice, semnatarii scrisorii lansează un apel pentru organizarea de către OMS, sau de o altă instituţie „independentă şi respectată”, a unei echipe de cercetători care să realizeze o analiză independentă asupra concluziilor acestui studiu.

Printre semnatarii scrisorii deschise se numără medici, statisticieni şi oameni de ştiinţă din întreaga lume, de la instituţii de prestigiu precum Harvard, Imperial College of London sau Oxford. Unii dintre semnatari chiar aveau poziţii împotriva folosirii hidroxiclorochinei în tratarea COVID-19, dar acest lucru nu i-a împiedicat să observe neregulile din acest studiu.

„Am dubii serioase cu privire la beneficiile tratamentului cu clorochină/hidroxiclorochină împotriva COVID-19 şi aştept cu nerăbdare finalul acestei poveşti, însă sunt de părere că integritatea unui studiu ştiinţific nu trebuie invocată doar atunci când un articol ajunge la concluzii care nu corespund preconcepţiilor noastre”, a comentat pe Twitter Pr. François Balloux, de la University College of London, unul dintre semnatarii scrisorii deschise.

Printre semnatari se numără şi Philippe Parola, colaborator al celebrului imunolog francez Pr. Didier Raoult din Marsilia, cel care a promovat intens efectele benefice ale tratamentului cu hidroxiclorochină în cazurile de COVID-19.

Publicarea acestui studiu în revista The Lancet a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să suspende „temporar”, din prudenţă, includerea de noi pacienţi în testele clinice cu hidroxiclorochină desfăşurate de partenerii săi în mai multe ţări.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.