Se anunță măsuri pentru cazurile depistate cu MRSA la Maternitatea Giulești

Inspectorii sanitari din Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) efectuează în această perioadă un control în maternitățile publice și private din București, anunță Ministerul Sănătății. Sunt verificate condițiile igienico-sanitare, respectarea protocoalelor de sterilizare, dezinfecție, instruirea personalului medical privind respectarea regulilor de igienă a mâinilor și a Precauțiunilor Universale și de Contact (PUC),  precum și respectarea circuitelor pentru pacienți. Controlul inspectorilor sanitari se va extinde în toate maternitățile din țară.

 

Doisprezece copii cu stafilococ rezistent la meticilină

 

Spitalul Clinic de Urgență „Grigore Alexandrescu” București a semnalat DSPMB depistarea unor pacienți copii cu infecții stafilococice născuți în Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu” București. DSPMB a dispus efectuarea unei verificări la Spitalul „Grigore Alexandrescu” și a constatat că, începând din 24 octombrie până în prezent au fost internați 15 pacienți, copii proveniți de la Spitalul „Prof. dr. Panait Sârbu”, din care doisprezece copii confirmați cu stafilococ auriu rezistent la meticilină (MRSA). Pentru alți doi copii se așteaptă rezultatele de laborator, iar unul nu a fost confirmat cu MRSA. Dintre aceștia, în prezent, se mai află internați opt copii la Spitalul „Grigore Alexandrescu”.

În acest context, în cadrul Spitalul „Grigore Alexandrescu” au fost instituite o serie de măsuri, precum izolarea pacienților conform Precauțiunilor de Contact (PC), supravegherea cazurilor la transferul pe secții pentru aplicarea în continuare a PC, respectarea Ghidului spitalului privind recomandările referitoare la aplicarea PC, a protocolului privind igiena mâinilor și purtarea echipamentului de protecție și a protocolului privind dezinfecția, monitorizarea cazurilor, informarea imediată a DSPMB privind eventuale noi cazuri.

 

Unsprezece angajați purtători de MRSA

 

Membrii echipei DSPMB s-au  deplasat pentru verificări și la Spitalul „Panait Sârbu” (Maternitatea Giulești) și au solicitat conducerii unității un punct de vedere referitor la situația semnalată. Conducerea acestui spital a anunțat inspectorii sanitari că, pentru limitarea focarelor, au fost luate mai multe măsuri, printre care: reinstruirea personalului medico-sanitar (medici, asistente, infirmiere) referitor la respectarea procedurilor de curățenie, dezinfecție și dezinfecție terminală; limitarea internărilor pentru o perioada de 14 zile (în perioada 14–28 noiembrie) pentru a se efectua, după externarea pacientelor, lucrări etapizate de curățenie, dezinfecție și dezinfecție terminală în toate spatiile din Pavilionul A (Obstetrică-Ginecologie 1, Neonatologie, ATI, Bloc operator, Sală de nașteri); reinstruirea personalului cu privire la igiena mâinilor conform procedurilor interne și protocoalelor existente și PUC; implicarea șefilor de secție și a asistentelor șefe în prevenirea și combaterea IAAM conform legislației curente.

Totodată, s-au recoltat exsudate nazale de 49 de persoane din secția de neonatologie (din totalul de 55 de persoane) – pentru 38 de persoane s-au obținut rezultatele probelor recoltate, care au relevant că 11 angajați sunt purtători de MRSA, restul de 27 fiind negativi. Urmează a fi recoltate probe și de la celelalte persoane. Rezultatele exsudatelor nazale au fost înaintate către secția de neonatologie cu recomandarea, conform ghidurilor internaționale, de decolonizare a purtătorilor.

 

În această perioadă, la Giulești se vor interna doar urgențele

 

Echipa DSPMB a făcut recomandări privind continuarea măsurilor instituite de Spitalul „Prof. dr. Panait Sârbu” referitoare la respectarea procedurilor de curățenie, dezinfecție/ dezinfecție ciclică/ dezinfecție terminală, cu mențiunea că toate aceste manopere vor trebui completate în graficele de curățenie și dezinfecție.

Totodată, internările în această perioadă trebuie limitate, cu respectarea următoarelor criterii: se vor asigura urgențele medico-chirurgicale; se vor interna doar sarcini peste 35 de săptămâni, sarcini la termen în travaliu, sarcini cu membrane rupte, sarcini la termen cu urgențe obstetricale ori sarcini la termen cu morbidități ce pot pune în pericol viața fătului și/sau a mamei; instituirea tratamentului purtătorilor de MRSA conform buletinelor de analiză și a antibiogramelor; efectuarea recontrolului după terminarea tratamentului; purtarea corectă de către întregul personal a echipamentului de protecție de unică folosință, cu precădere a măștilor de tip chirurgical; respectarea regulilor de igienă a mâinilor și a PUC; anunțarea telefonică imediată la DSPMB a oricărei suspiciuni de colonizare atât la mame/lehuze, cât și la personalul medico-sanitar.

Controlul va continua atât la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu”, cât și în celelalte maternități.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.