Se dorește dezvoltarea unui registru unic al profesioniștilor din domeniul sănătății

Ministerul Sănătății își propune să implementeze, împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică, un registru unic, centralizat și standardizat al datelor privind profesioniștii din domeniul sănătății. Potrivit oficialilor din MS,  Registrul Unic al Profesioniștilor din Sănătate ar putea fi gata în aproximativ doi ani.Proiectul face parte dintr-un program finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2014-2021.  Bugetul alocat este de 500.000 de euro.

Cum stăm în momentul de față

În prezent, informațiile privind profesioniștii din sănătate sunt disipate. Pe de o parte, sunt datele ministerului, iar pe de cealaltă parte, datele diferitelor organizații profesionale. Din această cauză, este îngreunat procesul de punere în aplicare a strategiilor de resurse umane în sănătate publică, iar relația între necesarul de specialiști/domeniu și dispunerea acestora pe date geografice sau unități sanitare publice este greu de gestionat, spune Marilena Chivu, consilier superior în Ministerul Sănătății.

 

Ce ar urma să conțină registrul unic

 

Potrivit proiectului, Registrul Unic al Profesioniștilor din Sănătate va fi o bază de date online, cu opt componente:

 1. Medic
 2. Medic dentist
 3. Farmacist
 4. Asistent medical, asistent medical generalist și moașe
 5. Tehnician dentar
 6. Dietitician
 7. Fizioterapeut
 8. Biochimist, biolog, chimist

Principalele informații colectare ar urma să fie:

 • datele de identificare personal[
 • informații privitoare la formarea profesională
 • informații cu privire la locul de muncă
 • informații privind autorizarea exercitării profesionale
 • modalitatea de prestare a activității, respectiv cu titlu permanent, termporar sau ocazional
 • restricțiile sau interdicțiile cu privire la desfășurarea activităților profesionale
 • informații privind dreptul de liberă practică (dacă este activ sau nu)

Potrivit proiectului, furnizorii de date vor fi Ministerul Sănătății, Ministerul Educației (prin instituțiile de învățământ care formează profesioniști), organizațiile profesionale, ministerele/instituțiile cu rețea sanitară proprie, direcțiile de sănătate publică, Insitutul Național de Sănătate Publică, CNAS.

 

Ce schimbări se preconizează

 

Potrivit Marilenei Chivu, consilier superior în Ministerul Sănătății, odată cu implementarea registrului unic se preconizează următoarele schimbări:

 • o corelare mai exactă între numărul de specialiști ce trebuie format și necesitățile unităților sanitare
 • posibilitatea de a lua măsuri din timp pentru a suplini specialiștii dintr-un anumit domeniu care părăsesc sistemul (de exemplu prin pensionare sau prin migrația către alte state ale Uniunii Europene)
 • implementarea măsurilor privind distribuția judicioasă a resurselor umane la nivel național
 • reducerea birocrației, prin posibilitatea de a consulta Registrul ori de câte ori este nevoie (de exemplu, la momentul încheierii de contracte cu casele de asigurări de sănătate, prin reducerea documentelor ce trebuie depuse în format fizic)
 • informațiile stocate în registru vor putea fi utilizate pentru emiterea cardului profesional european prevăzut de Directiva nr.2005/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind recunoașterea calificărilor profesionale

 

Durata de implementare

 

Potrivit oficialului din Ministerul Sănătății, sunt ptevăzute aproximativ 18 luni până la crearea efectivă a bazei de date, plus o perioadă de șase luni pentru reglementarea situațiilor neprevăzute.

Proiectul face parte din programul „Provocări în sănătatea publică la nivel european”, lansat de Ministerul Sănătății în parteneriat cu Institutul Norvegian de Sănătate Publică și Directoratul Norvegian de Sănătate Publică, în cadrul Mecanismului Financiar al Spațiului European 2014-2021. În cadrul programului sunt opt proiecte predefinite,  Bugetul alocat este de de peste 47 de milioane de euro (85% granturi SEE și norvegiene și 15% cofinanțare).

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.