Se lansează primul Raport de Monitorizare privind Comerțul Online cu Medicamente din Surse Necontrolate în România

Miercuri, 7 iunie 2017, va avea loc conferința: „Piața neagră a medicamentelor și criza din piața pharma”. În cadrul evenimentului, vor fi prezentate datele primului Raport de Monitorizare privind Comerțul Online cu Medicamente din Surse Necontrolate în România, raport ce a analizat în perioada ianuarie 2016 – martie 2017 platformele online care comercializau medicamente folosite în oncologie și boli rare, dar și vaccinuri din Programul Național de Vaccinare.
La eveniment vor participa dr. Nicolae Fotin, președinte Agenţia Naţională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), conf. dr. Marian Burcea, președinte CNAS, Oliver Luksic, director Relații Guvernamentale în cadrul Asociației Europeane a Companiilor Euro – Farmaceutice (EAEPC), Adrian Ionel, director general Compania Naţională „Unifarm” S.A., Dan Zaharescu, director executiv Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Iulian Iancu, deputat, inițiatorul proiectului de lege de modificare a Codului Penal pentru Falsificarea Alimentelor și a Medicamentelor, Răzvan Marinică, subcomisar IGPR, Direcția de Investigare a Criminalității Economice, dr. Andrei Nanu, UMF „Carol Davila” București, conf. dr. Corneliu-Florin Buicu, președinte Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, dr. Laszlo Attila, președinte Comisia pentru Sănătate Publică din Senatul României, Cezar Irimia, președinte Alianța Pacienților Cronici din România, Radu Gănescu, președinte Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).
În cadrul evenimentului se va discuta despre fenomenul contrafacerii medicamentelor, despre riscurile comerțului cu medicamente din surse necontrolate și despre asumarea responsabilității pentru siguranța pacientului.
Amploarea pe care a luat-o comerțul online în ultimii ani generează și vulnerabilități. În cazul medicamentelor comercializate online, există riscul ca produsele să fie contrafăcute, mai ales în cazul site-urilor care nu-și dezvăluie adresa, unde peste 50% dintre produse nu sunt conforme, atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății.
Conform Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, medicamentele cu autorizație de punere pe piață emisă de o autoritate națională competentă în acest domeniu, corespund standardelor de calitate, eficacitate și siguranță. În cazul unui medicament falsificat, riscul nu este numai de ineficacitate terapeutică, ci şi de posibile efecte nocive asupra sănătății. Medicamentele trebuie să fie achiziționate numai din lanțul autorizat de distribuție, din farmacia de circuit deschis și farmacia de spital.
Mai multe informații despre eveniment puteți afla accesând următorul link: www.mediakompass.ro/events