Se reintroduce coplata?

Guvern

Printr-un proiect de ordonanță de urgență, Guvernul României propune modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății (republicată și cu modificările și completările ulterioare) astfel încât, pentru serviciile medicale curative, să fie prevăzută prin lege și o contribuție a pacientului. Aceasta ar urma să fie plătită direct furnizorilor de servicii medicale.

Astfel, se propune modificarea art. 230, alin. (2), lit. e. Textul nou prevede că: „Asigurații au următoarele drepturi: (…) să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare și investigațiile paraclinice la care ar fi fost îndreptățiți fără contribuție personală, în condițiile impuse de contractul-cadru, cu excepția contribuției personale pe care aceștia o plătesc direct furnizorului de servicii medicale”.

Totodată, se modifică și art. 237, alin. (1): „Serviciile medicale curative ale căror costuri sunt suportate din fond și care pot atrage contribuția personală a pacientului sunt: (…)”.

Justificarea acestor modificări este însă destul de vagă. În proiect se afirmă că: „neadoptarea de măsuri imediate, prin ordonanță de urgență, ar conduce la reale dificultăți în ceea ce privește o funcționare optimă a întregii activități medicale, cu consecințe serioase în ceea ce privește utilizarea eficientă a fondurilor publice și furnizarea unei asistenței medicale de calitate pacienților” și că: „se impune crearea cadrului legal astfel încât să fie identificate pârghiile necesare acoperirii costurilor reale ale serviciilor medicale, în special pentru segmentul spitalizării continue, a ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic”.

Actul nu explică de ce sunt necesare contribuțiile personale directe ale asiguraților și nici care sunt sumele care ar putea fi colectate prin această măsură. Cel mai probabil, contribuțiile ar putea fi stabilita prin noul Contract-cadru, discutat și negociat în această perioadă. Cu alte cuvinte, introducerea coplăților pentru servicii medicale curative s-ar putea face foarte curând, din a doua jumătate a acestui an, când ar trebui să intre în vigoare noul Contract-cadru.

Urgența care să justifice adoptarea acestei ordonanțe de către guvern nu este nici ea explicată în actul normativ, dar este probabil ca toate calculele făcute pe noul buget, cel în care taxa pe viciu nu mai ajunge la Ministerul Sănătății, să arate că fondurile colectate la FNUASS vor fi insuficiente.

1 comments

Coplata mai lipseste in rest avem sanatate ca la balamuc de 3 luni vreau sa fac analize prin casa de asigurari si daca nu am neamuri in sanatate nu reusesc.Ma intreb pt ce platesc contributia la sanatate si unde merg banii nostrii.Rusine in strainatate toate serviciile medicale sunt gratuite la noi beneficiaza doar cei care au relatii de servicii medicale prin CNAS.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.