ECDC: Aproximativ 4,7 milioane de persoane trăiesc cu hepatită B la nivelul UE și SEE

European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) informează că la nivelul Uniunii Europene (UE) și al Spațiului Economic European (SEE) un număr de aproximativ 4,7 milioane de persoane trăiesc cu infecție cronică cu virusul hepatitei B (VHB), iar 3,9 milioane de persoane trăiesc cu infecție cronică cu virusul hepatitei C (VHC).

De asemenea, în fiecare an există în jur de 64.000 de decese cauzate de cancer la ficat, ciroză sau alte boli hepatice cronice care pot fi atribuite VHB și VHC, arată ECDC într-un comunicat.

De altfel, hepatita virală, cauzată de hepatita B și C, reprezintă o cauză importantă de morbiditate și mortalitate la nivel global, nu doar în regiunea europeană.

În 2015, statele membre ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) au adoptat Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) pentru 2030.

În 2016, cea de-a 69-a Adunare Mondială a Sănătății a aprobat prima strategie globală a sectorului sănătății (GHSS) pentru hepatita virală, cu scopul de a elimina hepatita virală ca o amenințare majoră pentru sănătatea publică până în 2030, în conformitate cu ODD. Eliminarea este definită ca o reducere de 65% a deceselor legate de hepatită și o reducere de 90% a noilor infecții cronice cu VHB și VHC comparativ cu valoarea inițială din 2015, potrivit sursei citate.

ECDC coordonează Rețeaua europeană de hepatită B și C. ECDC lucrează, de asemenea, în strânsă colaborare cu organizații partenere, inclusiv Centrul European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri (OEDT), Asociația Europeană pentru Studiul Ficatului (EASL) și OMS pentru a sprijini țările în activitatea lor de eliminare a hepatitei virale .

Cu ocazia acestei Zile Mondiale a Hepatitei, ECDC publică rapoartele sale epidemiologice anuale privind Hepatita B și C, care dezvăluie tendințele generale din țările UE / SEE în 2019. Aceste rapoarte indică o scădere continuă a cazurilor de hepatită acută B, care poate fi atribuită în mare măsură impactului vaccinării împotriva VHB în regiune.

De altfel, ECDC a stabilit un sistem de monitorizare pentru a sprijini țările în monitorizarea progreselor lor în direcția realizării obiectivelor de eliminare și în prezent colectează date de la țările UE / SEE pentru a determina progresele către obiectivele interimare din 2020 ale Planului european de acțiune al OMS pentru hepatită. Sistemul de monitorizare a fost lansat în 2019 și un prim raport bazat pe date a fost publicat anul trecut. Acest raport a indicat faptul că UE nu va îndeplini obiectivele pentru 2030 decât dacă sunt soluționate următoarele lacune:

  • Decalajul de prevenire. Prevenția primară trebuie extinsă, cu dovezi ale implementării sub-optime a programelor universale de vaccinare împotriva VHB din copilărie și măsuri de reducere a consecințelor pentru a preveni transmiterea în rândul persoanelor care injectează droguri
  • Decalaj de diagnostic și tratament. O mare parte din persoanele infectate cu hepatita B și C rămân nediagnosticate și nu sunt tratate cu tratamentele antivirale extrem de eficiente care sunt disponibile acum. Persoanele care trăiesc cu hepatită nu ar trebui să aștepte până când boala hepatică cronică ajunge la un stadiu avansat, cum ar fi ciroza și cancerul hepatic. Testarea și diagnosticarea hepatitei trebuie să fie accesibile ACUM, astfel încât oamenii să poată fi diagnosticați în timp util și să beneficieze de un tratament de salvare.
  • Lacune în date. Lacunele de date trebuie abordate cu prioritate printr-un angajament politic puternic de îmbunătățire a sistemelor de monitorizare a țării, asigurând resurse adecvate pentru informații de sănătate publică, precum și o colaborare sporită între organismele clinice și cele de sănătate publică.

Ziua Mondială a Hepatitei este marcată anual din 2011, la 28 iulie, ziua de naștere a omului de știință laureat al Premiului Nobel, Dr. Baruch Blumberg, care a descoperit virusul Hepatitei B în 1967.

COVID-19 a demonstrat ce se poate realiza într-un timp scurt în cazul bolilor transmisibile, controlul evidențiind potențialul de atingere a obiectivelor de eliminare a hepatitei până în 2030, având în vedere instrumentele diagnostice și terapeutice extrem de eficiente care sunt disponibile acum.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.