Conf. univ. dr. Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a fost aleasă. miercuri, membru în Comitetul Permanent al OMS Europa, pentru un mandat de trei ani.
”Această structură este unul dintre organismele de conducere ale OMS Europa și din el fac parte, pentru un mandat de 3 ani, reprezentanți aleși ai 12 din cele 53 de state membre ale regiunii”, a anunțat Ministerul Sănătății.
Potrivit sursei citate, în perioada 12-14 septembrie a avut loc la Tel Aviv (Israel) a 72-a reuniune a Comitetului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa, care reunește reprezentanții celor 53 de state membre ale regiunii.
Din delegația României au făcut parte ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, consilierul prezidențial, conf. univ. dr. Diana Păun, secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, conf. univ. dr. Adriana Pistol, Mircea Timofte, președintele Ordinului Asistenților Medicali, precum și reprezentanți ai Ambasadei României în Israel.
Conform sursei citate, ministrul român al Sănătății a propus înființarea unui centru regional de excelență al OMS în domeniul comportamentelor și elementelor culturale care influențează sănătatea, exprimând disponibilitatea României pentru găzduirea acestuia.
Miercuri, delegația României s-a întâlnit cu ministrul Sănătății din Israel, dl. Nitzan Horowitz, în scopul întăririi cooperării bilaterale din domeniul asistenței medicale primare, asigurărilor sociale de sănătate și digitalizării, pentru îmbunătățirea accesului la servicii medicale a pacienților. Potrivit sursei citate, a fost discutată și colaborarea în domeniul instruirii personalului medical împreună cu universitățile de medicină din cele două țări.
Ministerul Sănătății a transmis că printre temele abordate în cadrul întâlnirii s-au numărat:
• adoptarea de strategii sectoriale și dezvoltarea colaborării pentru asigurarea accesului la servicii de sănătate a persoanelor cu dizabilități și a accesului la medicamente inovative;
• strategia de digitalizare a sănătății 2023-2030;
• dezvoltarea cadrului 2022-2027, referitor la înțelegerea comportamentelor și a elementelor culturale care influențează sănătatea;
• pregătirea sistemelor de sănătate în caz de urgență de sănătate;
• reducerea și eliminarea tuberculozei, HIV/SIDA și a hepatitelor virale ca probleme de sănătate publică.