Secțiune specială pe site-ul CNAS, cu informații despre accesarea sistemelor de sănătate din  Regatul Unit

Persoanele care doresc să beneficieze, începând cu 1 ianuarie 2021, de tratament programat în Regatul Unit, vor putea solicita documentul portabil S2, instituției competente din statul în care sunt asigurate, au anunţat reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

De asemenea, pentru a veni în sprijinul persoanelor care intră sub incidența reglementărilor determinate de acordul post-Brexit, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a creat pe site-ul propriu o secțiune specială, în care au fost postate informații referitoare la modul de accesare a sistemelor de sănătate din România și Regatul Unit respectiv, http://www.cnas.ro/page/brexit.html, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

De asemenea, persoanele care doresc informații suplimentare în domeniul asigurărilor de sănătate, în contextul Brexit, pot adresa întrebări la adresa de e-mail brexit@casan.ro sau la numărul de telefon 0769087103, pentru a primi răspunsul experților.

Uniunea Europeană și Marea Britanie au semnat, miercuri, acordul post-Brexit care stabilește relația economică și de cooperare între statele europene și Marea Britanie și care va fi aplicat provizoriu, începând cu data de 1 ianuarie 2021.

Aranjamentele privind asigurările de sănătate existente până la 31 decembrie 2020 se vor aplica în continuare și începând cu 1 ianuarie 2021, potrivit acordului post-Brexit, semnat miercuri, care stabilește relația economică și de cooperare între statele europene și Marea Britanie și care va fi aplicat provizoriu, începând cu data de 1 ianuarie 2021, potrivit CNAS.

Astfel, un cetățean UE aflat într-un sejur temporar în Regatul Unit (un turist, un student sau o persoană într-o călătorie de afaceri) va continua să beneficieze de asistența medicală necesară în baza Cardului European de Asigurări de Sănătate (CEASS) / European Health Insurance Card (EHIC), precizează CNAS, în cadrul unui comunicat de presă.

“Pentru șederi pe perioade mai lungi, legislația internă a Marii Britanii privind imigrația poate prevedea cerințe suplimentare. În special, Regatul Unit va impune resortisanților țărilor terțe o suprataxă pentru asistență medicală ca și condiție pentru eliberarea unei vize de intrare pentru o perioadă de ședere mai lungă de 6 luni. Această suprataxă va trebui plătită și de cetățenii UE, dar va fi rambursată studenților și persoanelor care rămân asigurate în statul membru (deținătorii de documente portabile S1)”, potrivit comunicatului CNAS.

De asemenea, pensionarii din UE care se mută în Regatul Unit vor continua să beneficieze de asistență medicală în statul de reședință, în numele statului care îi plătește pensia, utilizând documentul portabil S1. Același lucru este valabil și pentru lucrătorii frontalieri (care lucrează într-un stat, dar locuiesc într-un alt stat).

“Deși se pot aplica cerințe suplimentare în temeiul legislației interne privind imigrația, acordul garantează că statul în care persoana este asigurată rambursează statului de reședință cheltuielile aferente asistenței medicale, ca și până acum”, se arată în comunicatul CNAS.

Persoanele care doresc să beneficieze, începând cu 1 ianuarie 2021, de tratament programat în Regatul Unit, vor putea solicita documentul portabil S2 instituției competente din statul în care sunt asigurate.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.