Secvențierea genomică poate prezice răspunsul la tratamentul antituberculos

Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch)

Analiza genomică a tulpinilor de Mycobacterium tuberculosis poate fi utilizată pentru a prezice susceptibilitatea sau rezistența acestora la tratamentul antituberculos de primă linie. Acestea sunt concluziile unui studiu publicat în revista New England Journal of Medicine.

 

Tuberculoza rezistentă la tratament

 

Tuberculoza este principala cauză de deces de natură infecțioasă la nivel global. Conform unui raport elaborat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), doar în 2017, tuberculoza (TB) a cauzat 1,6 milioane de decese la nivel global. În cadrul aceluiași raport se precizează că TB rezistentă la tratament s-a întâlnit la 558.000 de persoane la nivel global, care au prezentat forme ale bolii rezistente la rifampicină – cel mai eficient antituberculos de linia 1 (TB-RR). Din aceste cazuri, 82% au fost rezistente la mai multe antituberculoase (TB-MDR) și 8,5% au avut rezistență extinsă la antituberculoase (TB-XDR).

Tratamentul de primă intenție în cazul TB susceptibile la tratament duce la vindecarea a mai mult de 80% din pacienții care urmăresc schema de tratament. În schimb, rata de succes a tratamentului în cazul celor care au TB-RR sau TB-MDR este mult mai mică, media la nivel global fiind de 54%. Prognosticul de succes al tratamentului este chiar și mai mic în cazul celor cu TB-XDR.

 

Peste zece mii de tulpini analizate

 

Un test diagnostic care poate determina cu acuratețe profilul complet de susceptibilitate la tratament al unei tulpini de M. tuberculosis ar fi deosebit de util pentru inițierea tratamentului corect în cazul pacienților cu TB, reducând posibilitatea ca respectiva tulpina să dezvolte rezistență.

Cercetătorii din cadrul consorțiului internațional CRyPTIC (Comprehensive Resistance Prediction for Tuberculosis International Consortium) și 100,000 Genomes Project au analizat 10.209 tulpini de M. tuberculosis provenind din 16 țări și de pe șase continente. În cadrul studiului, s-a făcut secvențierea întregului genom bacterian și a fenotipurilor asociate cunoscute ca rezistente sau susceptibile la medicația anti-TB de primă linie: izoniazidă, rifampicină, etambutol și pirazinamidă.

Pentru fiecare tulpină, mutațiile asociate cu rezistența, respectiv susceptibilitatea, au fost identificate pentru nouă gene, iar fenotipurile individuale au fost prezise, cu excepția cazurilor în care erau prezente și alte mutații, necunoscute ca fiind asociate cu rezistența sau susceptibilitatea.

Predictibilitatea genotipică a fost făcută prin secvențierea întregului genom al fiecărei tulpini bacteriene, iar predictibilitatea fenotipică s-a făcut prin testare pe culturi. Testarea fenotipică a susceptibilității la tratament a fost folosită ca standard, față de care a fost comparată puterea predictibilă a testării genotipice.

 

Predictor al susceptibilității la tratament

 

Din totalul de 10.209 tulpini analizate, rezistența la izoniazidă, rifampicină, etambutol și pirazinamidă a fost prezisă corect cu o sensibilitate de 97,1%, 97,5%, 94,6%, respectiv 91,3%. Susceptibilitatea tulpinii analizate la cele patru medicamente de primă linie a fost prezisă cu o specificitate de 99,0%, 98,8%, 93,6%, respectiv 96,8%.

Din cele 5.865 de tulpini pentru care s-au făcut predicții complete pe baza genotipului, în 5.250 de cazuri (89,5%) predicțiile au fost corecte. Din cele 4.037 de profiluri pentru care s-a prezis pansusceptibilitatea fenotipică (susceptibilitatea la toate cele patru medicamente), 3.952 (97,9%) au fost corecte.

Rezultatele studiului au indicat că secvențierea genetică a tulpinilor de M. tuberculosis este un predictor bun al susceptibilității la tratament, îndeplinind standardele impuse de OMS în privința sensibilității și specificității testării.

 

Test de primă intenție

 

În prezent, OMS recomandă testarea fenotipică (pe culturi) a susceptibilității la tratament în cazul tuturor pacienților infectați cu TB, pentru a ghida decizia terapeutică și a optimiza rezultatele la tratament. Costurile economice, dar mai ales timpul destinat testării fenotipice pot fi reduse prin testarea genetică de primă intenție a susceptibilității la tratament a tulpinilor de M. Tuberculosis.

„În baza rezultatelor acestui studiu, autoritățile de sănătate publică din Marea Britanie, Olanda și New York au decis să anuleze testările fenotipice în cazul tulpinilor de M. tuberculosis pentru care secvențierea genomică a prezis o pansusceptibilitate la medicația de primă intenție”, se arată într-un editorial semnat de Valerie Mizrahi și Helen Cox în NEJM. În acest fel, testarea genomică a tulpinilor de M. tuberculosis devine test de primă intenție, economisind timp prețios și oferind posibilitatea ca pacientul sa primească cât mai rapid tratamentul optim.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.