Șef lucr. dr. Beatrice Mahler: Eu cred că sunt de patru ori mai multe cazuri noi de COVID decât cele raportate

Șef lucr. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, a declarat că, în opinia sa, în România sunt de patru ori mai multe cazuri de COVID-19 decât cele raportate, estimând numărul acestora la 20.000 zilnic.

În condiţiile în care, anul trecut, în noiembrie erau raportate 10.000 de cazuri de infectări cu SARS-CoV-2 pe zi şi o mie de pacienți în secțiile de Terapie Intensivă, dar mai puţine decese, iar acum avem în jur de 5.000 de cazuri pe zi, aproape 1.500 de oameni în ATI şi decese multe, aproape 200 în zilele cu cifre tragice, Șef lucr. dr. Beatrice Mahler a precizat : „Eu cred că sunt de patru ori mai multe decât cele raportate. Părerea mea e că da, sunt 20.000 de cazuri pe zi”.

Totodată, întrebată ce concluzii a tras din discuţiile cu colegi din alte ţări, managerul Institutului „Marius Nasta” spune că acolo s-a testat mai mult, iar testarea a permis ca acel procent de cazuri critice sau cazuri care au necesitat spitalizare să fie mai mic. Datele care sunt publicate în acest moment indică, practic, că procentul de persoane cu forme moderate sau severe a rămas cam la fel în alte ţări.

„Dacă facem la noi procentul de persoane care sunt internate raportat la cazurile care sunt diagnosticate, lucrurile nu stau deloc bine, adică la noi procentul este mai mare”, a explicat Șef lucr. dr. Beatrice Mahler, la un post de televiziune.

„Dacă ne uităm puţin la tipurile de tulpini care circulă în România, şi aici există o diversitate, pentru că într-adevăr avem tulpina britanică, dar avem mutaţii care sunt ale tulpinii britanice, plus că avem în circulaţie şi alte tulpini care ridică suspiciunea eficienţei vaccinului. Eu cred că este o combinaţie de tulpini care circulă, tulpini care creează o paletă diferită de simptome şi pe care nu avem cum să o evidenţiem fără secvenţiere genică la un nivel mult mai crescut sau măcar pentru cazurile acestea”, a mai precizat Șef lucr. dr. Beatrice Mahler.

Șef lucr. dr. Beatrice Mahler: Boala COVID s-a schimbat. Sunt pacienți  care dezvoltă forme „brutal de violente”

„S-a schimbat boala, din punctul meu de vedere. La cazurile care au forme de evoluție severă, pentru că și aici avem o parte din pacienții care sunt infectați care au această evoluție, ajung să dezvolte forme brutal de violente, cu necesar crescut de oxigen”, a spus Șef lucr. dr. Beatrice Mahler.

Managerul Institutului „Marius Nasta” a explicat diferența dintre actualele forme grave și cele întâlnite la debutul pandemiei.

„Anul trecut aveam un tablou: debutul bolii, după 6-7 zile pacientul avea evoluție către formă critică, acel procent de 5%. În acest moment, avem o categorie de pacienți care ajung să stea acasă până în ziua a 12-a, a 13-a, care au saturații normale la domiciliu și care ajung la finalul perioadei, când le scade saturația și se simt rău, să vină la spital și care au nevoie de o concentrație foarte mare de oxigen și admisie extrem de rapidă spre o soluție de ventilație. Și sunt mulți, avem între opt și zece pacienți pe care îi îngrijim pe secție împreună cu medicul de terapie intensivă, situație pe care nu am avut-o anul trecut”, a explicat managerul Institutului „Marius Nasta”.

Șef lucr. dr. Beatrice Mahler a adăugat că pacienții fac și complicații diferite față de cele întâlnite anul trecut.

„Sunt extrem de importante complicațiile trombotice și multiple. Anul trecut aveam insuficiențe renale, aveam insuficiența respiratorie, dar complicațiile trombotice nu erau atât de multe în secție. Acum avem pacienți care aparent au evoluție bună, transmiți familiei că merge bine, că în câteva zile s-ar putea să meargă acasă și la un moment familia primește un telefon că a decedat și nu înțelege ce se întâmplă. Așa se întâmplă când pacientul face brusc un tromboembolism pumonar. Cu toate manevrele pe care încerci să le faci, moartea este iminentă”, a spus Șef lucr. dr. Beatrice Mahler.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.