„Pierderea somnului este un fenomen care induce multiple efecte asupra organismului, dar cele imediat sesizate sunt scăderea atenției vizuale și a memoriei, prima fiind afectată semnificativ după doar două nopți cu mai puțin de cinci ore de somn”, atrage atenția șef lucr. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziolgie „Marius Nasta”, în contextul Zilei Mondiale a Somnului, marcată în 2024 la 15 martie.
„Știm cu toții că tulburările de somn pot afecta negativ performanța și starea de sănătate a persoanelor active, iar suprasolicitarea și stresul de la locul muncă pot contribui la apariția sau exacerbarea tulburărilor de somn”, a scris șef lucr. dr. Beatrice Mahler, pe pagina sa de Facebook.
Datele statistice din SUA precizează că angajații care lucrează în schimburi de noapte sau care lucrează în timpul perioadei de somn natural sunt mai expuși la riscul de accidente de muncă din cauza tulburărilor de somn, afirmă managerul institutului „Marius Nasta”.
„30% din accidentele rutiere fatale au drept cauză o tulburare de somn netratată, iar șoferii care dorm mai puțin de șase ore pe noapte au un risc de trei ori mai mare de a fi implicați într-un accident de mașină decât cei care dorm mai mult de șapte ore pe noapte”, a subliniat șef. lucr. dr. Beatrice Mahler.
„Este important, deci, să gestionăm adecvat stresul, dar și să adoptăm obiceiuri sănătoase care privesc perioada de somn pentru a menține un echilibru între viața profesională și cea personală”, a mai transmis șef lucr. dr. Beatrice Mahler.