Șef lucr. dr. Beatrice Mahler, manager Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a declarat că scăderea cu 35% a cazurilor diagnosticate de tuberculoză în 2020 față de 2019, în România, este o scădere importantă și dacă ar fi fost într-un an care nu ar însemna pandemie, ar fi un lucru peste așteptările tuturor, pentru că în mod normal, cu eforturi susținute, Organizația Mondială a Sănătății prevedea o scădere undeva la 5% pe an.
„Această scădere de 35% înseamnă pacienți mai puțini în spitalele de pneumoftiziologie din România, pacienți mai puțini în dispensarele TB, și nu pentru că noi, pneumologii nu am fost sau nu suntem în continuare la locurile noastre, ci pentru că frica a paralizat tendința pacientului de a se adresa medicului pneumolog atunci când are o problemă respiratorie”, a declarat șef lucr. dr. Beatrice Mahler.
Potrivit acesteia, și în Institutul „Marius Nasta” scăderea este evidentă, după numărul de internări efectuate, cu aproximativ 43% mai puține.
„Poate că în „Marius Nasta” avem o situație specială, o situație care rezultă nu doar din realocarea unui număr de paturi către pacienții COVID, ci și din închiderea secției externe a Spitalului Zerlendi, care s-a petrecut tot în anul 2020, care a însemnat o reducere cu 70 de paturi de tuberculoză, astfel că în acest moment, Spitalul „Marius Nasta” are doar 23 de paturi de asistență a pacientului cu tuberculoză sensibilă, rămânând cu același număr de paturi de tuberculoză a copilului și de tuberculoză multi drog rezistentă”, a precizat șef lucr. dr. Beatrice Mahler.
Aceasta a mai spus că „avem o reducere a numărului de pacienți diagnosticați în condițiile în care România, prin Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a derulat un program de screening în care depistarea cazurilor de tuberculoză s-a dus către pacient, către grupurile vulnerabile și anume zone rurale, pacienți fără adăpost și persoane utilizatori de droguri”.
„În tot anul 2020, și proiectul de screening a avut dificultățile lui, pentru că perioada de stare de urgență a însemnat suspendarea proiectului, pentru că după starea de urgență, la reluarea proiectului, intenția noastră de a face screening TB a fost suprapusă cu frica de diagnostic a infecției SARS-CoV-2, astfel că unele din echipele de screening au fost alungate din localități, în alte localități, oamenii au refuzat să vină la screening pentru că teama de izoletă și de a pune diagnosticul de COVID era mai mare decât ideea că pot beneficia de un consult și o investigație gratuite, iar după aceea medicii pneumologi din județ ar fi avut grijă de orice patologie respiratorie care ar fi fost depistată”, a adăugat șef lucr. dr. Beatrice Mahler.
Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței online „Breaking News în TB. Pacientul cu tuberculoză în timpul pandemiei de COVID-19”, eveniment organizat în contextul Zilei mondiale a Tuberculozei.
Conferința a fost organizată de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, fiind transmisă online de conferințe-LIVE.ro, un proiect Sănătatea Press Group.