Șef lucr. dr. Beatrice Mahler: Trebuie consultată recomandarea producătorului vaccinului anti-COVID-19 înainte de a lua în calcul varianta administrării unei singure doze

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București, șef lucr. dr. Beatrice Mahler, a declarat luni, în ceea ce privește luarea în calcul și de către România a administrării unei singure doze de vaccin anti-COVID-19 pentru persoanele care au trecut prin boală, că se poate lua în discuție o astfel de variantă, însă trebuie consultată recomandarea producătorului vaccinului respectiv.

”Da, este o variantă care poate fi luată în calcul dar trebuie să vedem ce spune producătorul vaccinului. Așa cum am mai spus, vaccinul produce un cluster de anticorpi, adică un răspuns de anticorpi pentru un anumit tip de anticorpi. Sigur ca da, persoanele vaccinate au deja o cantitate de anticorpi în organism, însă nu știm cât persistă această cantitate de anticorpi. Și vedem și am avut cazuri chiar și în România de persoane care au trecut prin boală și s-au reinfectat la o perioadă de timp tocmai pentru că răspunsul imun pe care l-au avut după infecție nu a fost cel scontat sau cel pe care l-am așteptat. Aici aș merge pe recomandarea producătorului care deocamdată recomandă două doze, prima doză și rapel. Și imunizarea trebuie să se facă eficient și corect pentru că vorbim de sănătatea populației”, a declarat șef lucr. dr. Beatrice Mahler pentru un post de televiziune.

Managerul a mai declarat, în contextul scăderii numărului de cazuri de COVID-19, că proporția cazurilor severe și a celor moderate în cadrul unității sanitare pe care o conduce este jumate și jumate, cee ace indică o direcție bună.

”E un trend pe care îl resimțim în spital la modul concret. Avem o scădere a numărului de internări în fiecare zi. Aș spune că de acum o săptămână, azi acest trend se menține. Avem o scădere nu doar a numărului de pacienți internați, ci și a numărului de cazuri severe. Proporția începe să fie jumate și jumate cazuri severe și cazuri moderate și asta este un lucru extrem de bun. Ne dorim să avem această direcție a pandemiei și să înțeleagă populația că respectarea măsurilor recomandate de atâtea ori este eficace și are rezultate deoarece pacienții cu boli cronice au nevoie de spitale, pentru că în această perioadă avem tot mai multe cazuri de persoane bolnave de tuberculoză care încep să aibă forme extrem de severe, ca să nu vorbesc de pacienții cu cancere care ajung extrem de târziu în spitale și, de ce nu, de sindroamele post-COVID care sunt multe și care au nevoie de servicii medicale și de medici pneumologi, dar și de rapiditate în diagnostic”, a mai precizat șef lucr. dr. Beatrice Mahler pentru Digi24.

Întrebată dacă, în contextul scăderii numărului de cazuri de COVID-19, a internărilor, există probabilitatea ca anumite pavilioane, cum ar fi cel de COVID, să fie relocate pentru alte afecțiuni, managerul Institutului ”Marius Nasta” a precizat: ”În acest moment, ”Marius Nasta” lucrează în sistem pavilionar, așa a lucrat pe toată perioada. Un pavilion este rezervat pacienților cu infecție SARS-CoV-2, unul pentru pacienții cu tuberculoză, unul pentru cancerele de pneumologie și unul pentru copiii cu tuberculoză. La noi există varianta ori închidem tot ce înseamnă asistența pacientului COVID, ceea ce pentru ”Marius Nasta” este puțin probabil  în următoarea perioadă pentru că avem pacienți cu afecțiuni respiratoria, și acesta a fost motivul pentru care am intrat în această luptă, care pot să dezvolte forme severe de afectare în cadrul bolii COVID și au nevoie de pneumology ca să reușească să depășească acest moment.”

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.