Șef lucrări Dr. Cătălin Cîrstoveanu: 20.000 de prematuri se nasc anual în România

Șef lucrări Dr. Cătălin Cîrstoveanu, șef Clinică Terapie Intensivă Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii MS Curie, a declarat cu ocazia Zilei Mondiale a Prematurității, că 20.000 de prematuri se nasc anual în România, în timp ce la nivel mondial, numărul acestora este de 15 milioane.

Ziua Mondială a Prematurității este marcată începând din anul 2009, fiind inițiată de către The European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI) și de organizațiile europene ale părinților, în anul 2008.

La Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), centru medical unde sunt direcționate multe sarcini cu risc, rata prematurității este de 13%, fiind superioară mediei naționale de 9%. Dintre prematurii născuți la SUUB, aproximativ 10% sunt nou-născuți cu greutatea de sub 1.000 de grame, care necesită spitalizare de două-trei luni, potrivit reprezentanților SUUB.

Secția de terapie intensivă neonatală din cadrul SUUB are o capacitate de 10 locuri și fiind dotată cu echipamente necesare pentru îngrijirii prematurilor cu vârste de gestație și greutăți foarte mici, de până la 26 săptămâni de gestație și 600 de grame, și a tuturor nou-născuților, indiferent de vârstă sau greutate.

Cea mai lungă durată de spitalizare în secție de terapie intensivă nou- născuți a maternității din cadrul SUUB a fost de 6 luni, un bebeluș de 500 de grame, cu o patologie complexă, care a necesitat multe intervenții medicale.

„Spitalul Universitar de Urgenta București este o clinică universitară de elită, un spital regional de urgență 1A, care asigură servicii medicale de înaltă performanță. În secția de Obsterică- Ginecologie a Spitalului Universitar avem cadre medicale de excepție care au salvat foarte multe gravide venite în stare gravă la Unitatea de Primiri Urgențe. Datorită medicilor de la SUUB au primit o nouă șansă la viață și nou- născuții, unii dintre ei fiind aduși pe lume înainte de termen. Secția de Neonatologie a SUUB este clasificată ca maternitate de grad III având capacitatea de a acorda îngrijiri medicale înalt calificate pentru orice fel de patologie neonatală”, a declarat Prof. Univ. Dr. Florin Cătălin Cîrstoiu, managerul SUUB.

În anul 2021, la Spitalul Universitar de Urgență București s-au înregistrat 1.940 de nașteri, 116 fiind gravide confirmate pozitiv cu SARS- CoV-2. Din 116 de gravide pozitive, doar patru nou-născuți au fost confirmați COVID pozitivi. În anul 2020, doar 31 de gravide au fost pozitive, cu un nou-născut pozitiv.

„În pandemie, pe parte de spitalizare, ne-am întâlnit cu un număr mai mare de patologii severe venite în Urgență, din cauza că multe paciente nu au mai făcut evaluările periodice necesare în sarcină. Extrem de important de precizat că în Spitalul Universitar de Urgență București am reușit împreună cu echipele de neonatologie să creem circuite separate. Astfel, există 3 circuite diferite: gravidă pozitivă, gravidă cu test în lucru și gravidă negativă. Pentru fiecare din aceste situații, am realizat circuite diferite, astfel încât pacientele negative și bebelușii lor să aibă o zonă separată, iar pacientele pozitive să beneficieze de aceleași îngrijiri adecvate, atât mama cât și copilul născut pozitiv Covid. Toate pacientele Spitalului Universitar de Urgență București și, bineînțeles, toți nou-născuții sunt testați ca screening prin test PCR. În acest an, numărul de nașteri de la paciente pozitive a fost de aproape 4 ori mai mare decât numărul de paciente pozitive care au născut în anul 2020. Dacă în 2020 am avut un număr de 31 de paciente pozitive, cu un nou născut pozitiv, în 2021, până în prezent, am avut 116 gravide pozitive din care 4 nou-născuți au fost și ei pozitivi la momentul nașterii”, a declarat prof. Univ. Dr. Monica Cîrstoiu, șef Clinica Obstetrică- Ginecologie din cadrul SUUB.

La rândul său, dr. Adriana Dan, medic șef secție Neonatologie din cadrul SUUB a afirmat că „pandemia a reprezentat o provocare pentru medici pentru soluționarea unor probleme medicale, dar și în ceea ce privește gestionarea contactului mamă- copil care a fost limitat din motive epidemiologice. Chiar dacă asta a însemnat un stres pentru mămici, siguranța copiilor a fost prioritară”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.