Şefa Asociaţiei Medicilor de Familie București, despre frica de vaccin: „În 26 de ani de carieră nu am văzut niciodată o reacţie anafilactică”

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti şi membră a Grupului de Vaccinologie, dr. Sandra Alexiu, a explicat, într-o intervenție televizată, ce înseamnă reacţie severă la vaccin. Specialistul spune că nu are nicio legătură cu micile înroşiri, inflamaţii sau mâncărimi, care pot apărea la unele persoane.

Dr. Sandra Alexiu a precizat că în toată cariera ei de medic nu a văzut niciodată vreo reacţie de tip şoc anafilactic la vaccin și că dintre zecile de mii de voluntari testaţi pentru validarea vaccinului Pfizer/BioNTech, doar trei au avut reacţii severe la vaccin.

„Avem două persoane care au făcut reacţii alergice severe de tip anafilaxie în Marea Britanie şi o persoană în SUA. Acesta nu e deloc un număr mare. Este exact procentul de persoane alergice care sunt în populaţie, fără să fie neapărat vaccinate”, a declarat medicul.

Potrivit medicului, exista anumite condiţii în care este contraindicat să fie făcut vaccinul, orice tip de vaccin.

„Dacă ştim că suntem alergici, contraindicaţiile actuale pentru orice fel de vaccinare sunt dacă am avut un istoric de reacţie gravă, de tip anafilactic la o vaccinare anterioară, atunci această vaccinare nu se va mai face. Prin urmare, nu se pune problema de mici iritaţii, de mici bubiţe, urticarii sau mâncărimi pe care le avem de la diverse alimente, ci vorbim de o reacţie gravă în antecedentele personale la o vaccinare. Asta este o contraindicaţie foarte clară. O eventuală reacţie adversă severă apare imediat după administrarea vaccinului, când pacientul este încă sub supravegerea echipei medicale.”, a explicat dr. Alexiu

„Eu, în 26 de ani de carieră, nu am văzut niciodată o reacţie anafilactică”, a precizat dr. Sandra Alexiu.

Totodată, medicul a  subliniat că centrele de vaccinare vor fi dotate cu truse de intervenție în caz de urgență.

„În rest, toată lumea care va decide să se vaccineze trebuie să știe că fiecare centru este dotat cu trusă de intervenție cu adrenalină, special pentru a combate șocul anafilactic și nu se va face această vaccinare fără ca fiecare centru să fie dotat cu tot ce trebuie pentru acest lucru”.

Un rezultat negativ, în cazul testelor rapide, poate fi fals

Medicul Sandra Alexiu a vorbit și despre testele rapide, avertizând că un rezultat negativ poate fi fals.

„Dacă testul iese pozititiv, e clar că trebuie să stam acasă și să ne izolăm și să solicităm o testare PCR, care să confirme acest lucru. Dacă testul rapid e negativ, e foarte probabil să fie fals negativ sau să fie într-o perioadă scurtă în care virusul, care deja te-a atacat, să nu înceapă să fie detectabil prin testul rapid. Nu e rău să faci testarea rapidă, dar asta nu e un pașaport către o petrecere cu foarte multă lume”, a mai spus dr. Alexiu.

Cât despre testele pentru depistarea anticorpilor, principala lor slăbiciune este că nu pot determina cantitatea de anticorpi și dacă aceștia asigură imunitatea.

„Testele îți arată dacă ai anticorpi sau nu. Sunt teste calitative, arată dacă da sau nu, dar nu arată și cât de mult. Nu știm dacă sunt suficient ca să ne apere de o viitoare reinfectare”, a precizat medicul Sandra Alexiu.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.