Șefu DSU: Se recomandă purtatul măştii sau al altor forme de material de protecţie pentru nas şi gură, în spaţiile publice

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, spune că autorităţile au început să recomande purtatul măştii sau al altor forme de material de protecţie pentru nas şi gură, în spaţiile publice, întrucât dovezile recente arată că acest comportament poate reduce răspândirea virusului care cauzează COVID-19 în comunitate. „Aduceţi-vă aminte, nu este nevoie de masca medicală ca să vă protejaţi şi să protejaţi pe alţii… puteţi improviza!”, afirmă el într-o postare pe Facebook.

„Când am vorbit la începutul pandemiei despre purtarea măştii de persoanele din stradă, ideea generală pe plan mondial a fost că acest lucru nu are rost şi au existat explicaţii pertinente de ce să nu devină purtatul măştii o practică generală, aceasta fiind recomandată numai persoanelor cu simptome”, scrie Raed Arafat.

El spune că unul dintre considerente a fost şi lipsa majoră a măştilor şi necesitatea de a le asigura în primul rând personalului medical.

„Recent însă, luând în considerare modul de răspândire a virusului inclusiv de la persoane infectate, dar asimptomatice, mai multe autorităţi pe plan internaţional au început să recomande purtatul măştii, sau a orice altă formă de material de protecţie pentru nas şi gură, oriunde mergem în spaţiile publice, în mijloacele de transport în comun sau când suntem la întâlnire cu alţii. Dovezile recente arată că acest comportament poate reduce răspândirea virusului care cauzează COVID 19 în comunitate”, afirmă Arafat.

El adaugă că, în condiţiile în care măştile nu se găsesc sau au preţuri foarte mari, există alternative care pot fi făcute acasă.

„Este cunoscut faptul că nu prea găsim măşti simple în piaţă şi faptul că în cazul în care găsim preţurile pot fi exorbitante. De aceea au început să apară alternative ce pot fi realizate acasă de oricine ca să le poarte când iese din casă. Va dura până ne vom obişnui cu această practică, dar din ce văd şi din informaţiile pe care le avem, ar fi bine să începem să aplicăm această practică cât de repede posibil, indiferent de cine ar râde de noi şi cât de haios sau ciudat am arăta”, spune Raed Arafat.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.