Semnal de alarmă privind pacienții cu AVC în perioada pandemiei de COVID-19

Numărul internărilor pentru accidente vasculare cerebrale (AVC) a scăzut cu aproximativ 30% în perioada restricțiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19, arată un studiu publicat în Stroke and Vascular Neurology.

Cercetătorii de la mai multe universități americane ( University of Washington School of Medicine in Seattle, Harvard Medical School, Brown University, Boston University School of Medicine, and Columbia University) au analizat internările în spital pentru AVC și accidente ischemice tranzitorii în primele patru luni ale anului în Boston, New York City, Providence și Seattle, comparând numărul lor cu cel din aceeași perioadă a anului trecut, scrie DPA.

Ei au descoperit că cea mai mare scădere a numărului de cazuri de AVC – 31% – s-a înregistrat de la mijlocul lunii martie până la mijlocul lunii aprilie, când în multe state americane au fost introduse restricții de circulație, într-un efort de a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2.

”Descoperirile noastre subliniază efectele indirecte ale acestei pandemii. Autoritățile sanitare, sistemele medicale și cei care furnizează servicii medicale trebuie să continue să încurajeze pacienții cu AVC să solicite îngrijire”, au scris autorii studiului.

Această statistică se adaugă tot mai multor studii ce arată că teama de a contracta virusul în spital, restricțiile de circulație și o reducere semnificativă a îngrijirilor care nu reprezentau urgențe a determinat pacienți să nu acceseze îngrijiri medicale nici în situații critice.

Spitalele din zona Philadelphia nu au fost incluse în studiul actual, dar au raportat o scădere similară atât în cazul AVC-urilor, cât și al infarcturilor. Jefferson Health, de exemplu, a anunțat că a înregistrat o scădere cu 40% a numărului de cazuri de AVC și de infarct în aprilie 2020 față de aprilie 2019. Penn Medicine a raportat o scădere cu 25% a numărului de pacienți cu infarct și cu 14% a celor cu AVC care au fost internați în perioada martie-mai 2020, față de aceeași perioadă a anului trecut. La Temple University Hospital  a scăzut cu 27% numărul pacienților cu cele două afecțiuni în perioada 1 martie – 19 aprilie anul acesta față de aceeași perioadă din 2019.

Pacienții critici cu infarct și AVC au început să se prezinte la spital de la ridicarea restricțiilor de circulație, însă medicii atrag atenția că cei care nu au făcut-o atunci când au avut nevoie au făcut mai mult rău decât bine. Infarcturile și AVC-urile necesită atenție imediată, iar pacienții care nu ajung la spital în cazul unor episoade mai puțin severe pot să aibă probleme mult mai grave în viitor.

”Vedem două crize medicale în 2020: prima este pandemia, a doua este reprezentată de impactul îngrijirii care nu a fost oferită”, a tras un semnal de alarmă Jonathan Gleason, de la spitalul Jefferson Health.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.