Semne ale riscului de a dezvolta diabet de tip 2 la maturitate ar putea fi vizibile la copii încă de la 8 ani

Semnele preliminare ale riscului de a dezvolta diabet de tip 2 la maturitate ar putea fi vizibile la copii încă de la opt ani, cu decenii înainte ca aceștia să fie diagnosticați, potrivit unui nou studiu genetic, publicat la reuniunea de anul acesta a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD).

Echipa Sănătatea Press Group este prezentă la întâlnirea de anul acesta și transmite cele mai noi informații, precum și interviuri cu medici și cercetători de renume, pe platformele sale SănătateaTV.ro și RoHealth Review.

Analizând informația genetică despre care se știe că reflectă un risc crescut de diabet de tip 2 la adulți, împreună cu măsurători legate de metabolism în primii ani de viață, cercetătorii au descoperit că nivelul lipoproteinelor cu densitate mare și al aminoacizilor esențiali variază în copilărie în funcție de predispoziția de a dezvolta diabet ca adult.

Astfel, copiii cu predispoziție spre diabet la maturitate au nivelul de lipoproteine cu densitate mare (HDL) mai mic și pe cel de aminoacizi esențiali mai mare.

Unele tipuri de lipide HDL se numără printre cele mai precoce caracteristici ale susceptibilității la diabetul de tip 2.

”Este remarcabil că putem vedea în sânge semne ale riscului de a dezvolta diabet de la o vârstă atât de fragedă – este cu 50 de ani mai devreme decât este diagnosticat de obicei”, a explicat dr. Joshua Bell, de la MRC Integrative Epidemiology Unit, din cadrul University of Bristol. El este unul dintre cercetătorii care au condus studiul.

”Acesta nu este un studiu clinic; aproape toți participanții nu aveau diabet, iar majoritatea nici nu îl vor dezvolta. Este vorba despre riscul de a dezvolta boala și cum aspectele genetice ne pot spune ceva despre cum se dezvoltă patologia”, a adăugat el.

Aceste caracteristici metabolice ar putea fi luate în calcul în cadrul prevenției în rândul tinerilor, pentru ca aceștia să dezvolte diabet de tip 2 în viitor, spun cercetătorii.

”Dacă vrem să prevenim diabetul, trebuie să știm cum începe. Genetica ne poate ajuta, dar obiectivul nostru este să aflăm cum se dezvoltă diabetul, nu să prezicem cine îl va dezvolta. Alte metode ar putea să ajute cu predicția, dar nu ne vor spune, în mod obligatoriu, unde să intervenim”, a atras atenția dr. Bell.

”Dacă știm cum arată caracteristicile precoce ale diabetului de tip 2 ar putea să ne ajute să intervenim mult mai devreme, pentru a opri drumul către un diabet instalat în totalitate și complicațiile sale”, a adăugat el.

Studiul a urmărit peste 4.000 de persoane. Acestea au făcut parte, inițial, din studiul ”Children of the ’90s”, desfășurat la Bristol la începutul anilor ’90.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.