Personalul din centrele rezidenţiale, izolat preventiv la locul de muncă, ar putea beneficia de stimulentul de risc de 2.500 de lei brut de la bugetul de stat, bani care s-ar recupera din fonduri europene, conform unui proiect adoptat miercuri de Senat. Senatul este prima Cameră sesizată.
Potrivit iniţiatorilor proiectului pentru modificarea şi completarea OUG nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului, pe perioada stării de urgenţă, deputaţii Florin Roman (PNL) şi Alfred Simonis (PSD), ar putea beneficia de stimulentul de risc „aproximativ 37.000 angajaţi, iar efortul bugetar va fi de aproximativ 92,5 milioane lei, sumă ce se va recupera din fonduri europene”.
„Pentru a respecta principiul utilizat şi în cazul domeniului sanitar, pentru acordarea stimulentului de risc, dar şi pentru a se asigura acordarea acestui drept, corespunzător şi unitar la nivelul tuturor furnizorilor de servicii sociale publici şi privaţi, prevederile nou incluse în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.43/2020 este necesar a fi ajustate”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Iniţiatorul propune acordarea stimulentului de risc pentru personalul din centrele rezidenţiale, izolat preventiv la locul de muncă, stabilirea cuantumului la 2.500 lei, brut, pentru toată perioada, asigurarea resurselor financiare necesare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), implicarea Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială în centralizarea datelor referitoare la furnizorii de servicii şi transmiterea acestora la MMPS pentru efectuarea plăţii.