Serbia: Creştere a numărului de infectări din cauza noilor tulpini de coronavirus

Serbia se luptă să ţină sub control un val nou de infectări cu coronavirus declanşat de tulpini mai contagioase, iar experţi sanitari cer guvernului să impună un nou lockdown în pofida campaniei de vaccinare în masă aflate în derulare, transmite Reuters.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 4.056 de cazuri pozitive, mai mult decât dublu faţă numărul infectărilor zilnice din urmă cu câteva săptămâni.

Într-un spital regional din Niş, în sudul ţării, medici şi asistente îmbrăcaţi în costume de protecţie se luptă să-şi ajute noii pacienţi, unii aflaţi în stare gravă.

“Situaţia escaladează într-o problemă majoră“, spune Radmilo Jankovic, medic şi manager general interimar al spitalului.

“Suntem aproape plini, va trebui să mai eliberăm spaţiu“, adaugă el.

Potrivit lui Milorad Jerkan, directorul centrului de sănătate publică din Niş, în spatele acestei înmulţiri a cazurilor se află tulpini noi, mai contagioase ale virusului, dar şi nerespectarea de către unele persoane a măsurilor sanitare.

“Faceţi o plimbare şi veţi vedea cafenele aglomerate, tineri fără măşti“, spune Jerkan, care s-a vindecat de COVID-19, dar şi-a pierdut sora din cauza acestei boli.

Guvernul a redus orarul de funcţionare a cafenelelor, restaurantelor şi cluburilor, dar a menţinut deschise centrele comerciale, magazinele alimentare, pieţele şi alte magazine.

În Serbia, ţară cu șapte milioane de locuitori, 470.941 de persoane au contractat coronavirusul şi 4.491 dintre ele au decedat.

Este posibil ca vaccinarea în masă să-i fi încurajat pe unii oameni să se relaxeze prematur, consideră doctorul Jankovic, atenţionând că este nevoie de timp pentru ca oamenii să-şi dezvolte imunitatea.

Potrivit Reuters, Serbia se află în prezent pe locul al cincilea în lume după numărul de vaccinuri administrate la 100 de locuitori. Circa 1,5 milioane de persoane (21% din populaţie) au primit cel puţin o doză de vaccin.

Sârbii pot alege între patru vaccinuri anti-COVID-19 diferite: Pfizer/BioNTech, Sinopharm (China), Oxford/AstraZeneca şi Sputnik V (Rusia).

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.