Sezonul gripal 2019: a doua săptămână consecutivă cu caracter epidemic

Conform celui mai nou raport privind activitatea virusului gripal, publicat de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) prin Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT), săptămâna 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic, la fel ca săptămâna anterioară. Asta înseamnă că numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul așteptat. Conform specialiștilor, dacă şi cea de-a treia săptămână consecutivă își va menține caracterul epidemic, în România va fi declarată epidemia de gripă.

 

24 de decese prin gripă într-o săptămână

 

În această săptămână au fost comunicate 24 de decese noi confirmate cu virus gripal. De la începutul sezonului 2018-2019 au fost înregistrate 34 de decese confirmate cu virus gripal, față de doar patru în sezonul precedent, în perioada similară. Cu toate acestea, specialiștii în sănătate publică de la CNSCBT spun că nu putem afirma, în acest moment, că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever comparativ cu sezonul precedent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese mai devreme față de sezonul precedent.

La nivel național, s-au înregistrat 4.625 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 1.155 înregistrate în săptămâna precedentă și cu cele doar 128 de cazuri înregistrate în aceeași săptămână a anului anterior.

Numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) înregistrat la nivel național a fost de 117.576. De asemenea, morbiditatea prin infecții respiratorii acute a fost mai crescută comparativ cu cea înregistrată în săptămâna precedentă, iar rata pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate a fost de peste 60%.

 

Se achiziționează noi doze de vaccin gripal

 

În urma analizei solicitărilor transmise de medicii de familie și centralizate de direcțiile de sănătate publică, Ministerul Sănătății a demarat procedurile pentru a achiziționa suplimentar un număr de aproximativ 25.000 de doze de vaccin gripal.

„Este îmbucurător faptul că numărul persoanelor din categoriile de risc au ales să se vaccineze în număr mai mare în acest sezon, astfel încât din cele 1.300.000 de doze achiziționate inițial de Ministerul Sănătății mai sunt la medicii de familie aproximativ 24.000. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, de aceea am decis să suplimentăm numărul de vaccinuri gripale pentru a oferi protecție unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care asigurăm vaccinarea gratuită. Vom urgenta procedurile de achiziție și estimăm că săptămâna viitoare poate începe distribuirea acestora către medicii de familie”, a declarat Sorina Pintea.

Măsurile de prevenire și control demarate de Ministerul Sănătății săptămâna trecută, la debutul oficial al sezonului gripal, se mențin în perioada următoare. În plus, în urma unor discuții purtate astăzi între Ministrul Educației Naționale și Ministerul Sănătății, s-a decis suspendarea cursurilor preuniversitare pentru ziua de vineri, 25 ianuarie. De asemenea, în funcție de situația epidemiologică,  unitățile sanitare sunt responsabile să limiteze accesul vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc crescut, a anunțat la 23 ianuarie Ministerul Sănătății.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.