Șezutul cu picioarele încrucișate afectează calitatea spermei

Când încercăm să ne destindem, încrucișarea picioarelor poate fi un gest involuntar, reflex; aproximativ 62% dintre oameni trec dreptul peste stângul, 26% merg în sens invers iar 12% nu au nicio preferință – menționează un studiu care atrage însă atenția asupra pericolelor neștiute ale acestui obicei în timp ce, în alte situații similare, se pot găsi și beneficiile acesei posturi.

Studiile sugerează că o creștere a temperaturii scrotului sau testiculelor din cauza acestei posturi poate reduce atât numărul cât și calitatea spermatozoizilor – avertizează The Conversation.

Cercetarea, publicată în National Library of Medicine, arată că așezarea cu picioarele încrucișate poate crește nealinierea șoldurilor, unul fiind mai înalt decât celălalt.

Care este mai periculoasă, încrucișarea genunchilor sau a gleznelor?

De obicei, există două moduri de a sta pe un scaun și de a-ți încrucișa picioarele: unul este la genunchi și celălalt la gleznă.

Majoritatea cercetărilor sugerează că încrucișarea genunchilor este mai puțin benefică pentru organism decât cea a gleznelor iar șezutul în acest fel poate provoca o creșterea tensiunii arteriale din cauza acumulării de sânge în vene iar inima trebuie să lucreze împotriva acestui lucru.

Acest obicei poate crește riscul de deteriorare a vaselor de sânge, motiv pentru care atunci când se măsoară tensiunea arterială, ar trebui luată cu picioarele pe podea.

În plus, această postură modifică viteza sângelui care se mișcă prin vasele de sânge din membrele inferioare, ceea ce poate crește riscul apariției cheagurilor de sânge.

Alte efecte negative asupra organismului

Cu cât durata șezutului cu picioarele încrucișate crește, cu atât este mai probabil să apară modificări pe termen lung în lungimea mușchilor și a aranjamentelor osoase în pelvis.

Încrucișarea picioarelor poate provoca, de asemenea, dezalinierea coloanei vertebrale și a umerilor.

Poziția capului poate deveni afectată din cauza modificărilor oaselor gâtului deoarece coloana vertebrală compensează pentru a menține centrul de greutate deasupra pelvisului.

Și gâtul poate fi afectat deoarece o parte a corpului este mai slabă decât cealaltă; același dezechilibru poate fi observat în mușchii pelvisului și în partea inferioară a spatelui, ca urmare a posturii proaste, a stresului și tensiunilor provocate de postura cu picioarele încrucișate.

La rândul său, pelvisul poate deveni nealiniat din cauza întinderii prelungite a mușchilor fesieri pe o parte, ceea ce înseamnă că aceștia devin mai slabi.

Scolioza poate fi provocată de statul prelungit în această postură

Starea cu picioarele încrucișate pentru o lungă perioadă de timp crește probabilitatea de scolioză – alinierea anormală a coloanei vertebrale – și, de asemenea, poate provoca un sindrom de durere trohanterică mai mare, o afecțiune comună și dureroasă care afectează partea exterioară a șoldului și a coapsei.

Cercetările arată, de asemenea, că stând cu picioarele încrucișate poate pune nervul peronier, cunoscut și sub denumirea de nervul fibular, din partea inferioară a piciorului, la risc de compresie și rănire.

Mai mult, încrucișarea picioarelor afectează și fertilitatea masculină

S-a dovedit și faptul că încrucișarea picioarelor ar putea afecta producția de spermatozoizi: acest lucru se întâmplă din cauza faptului că temperatura testiculelor trebuie să fie între 2°C și 6°C sub temperatura standard a corpului.

Picioarele încrucișate crește temperatura testiculelor cu 2°C iar încrucișarea picioarelor poate crește temperatura testiculelor cu până la 3,5°C .

Merită remarcat faptul că, din cauza diferențelor dintre anatomia bărbaților și femeilor, este probabil mult mai ușor pentru femei să stea cu picioarele încrucișate – în special pentru că bărbații au o gamă redusă de mișcare la șold.

Statul cu picioarele încrucișate poate fi benefic pentru unii oameni

Un studiu din 2016 a constatat că, pentru persoanele care au un picior mai lung decât celălalt , ședința cu picioarele încrucișate poate ajuta la reglarea înălțimii celor două laturi ale pelvisului, îmbunătățind alinierea .

În acest mod se reduce activitatea unor mușchi, în special a celor oblici comparativ cu statul cu picioarele înainte; acest lucru poate ajuta la relaxarea mușchilor de bază și prevenirea efortului excesiv.

În mod similar, există dovezi că stând cu picioarele încrucișate îmbunătățește stabilitatea articulațiilor sacroiliace (responsabile de transferul greutății între coloană și picioare).

Poziția lotus, benefică?

Există date limitate cu privire la dacă perioadele lungi de timp petrecute în postură de meditație din yoga sau (poziția lotus) pot duce la unele dintre problemele pe care le provoacă starea cu picioarele încrucișate pe scaun.

Autorii studiului amintit susțin că este mai benefic să se evite încrucișarea picioarelor pe o durată prelungită, sfatul principal fiind să nu stați nemișcat în aceeași poziție prea mult timp și să vă mențineți activ în mod regulat.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.