Sindicate: Joi, repetiție generală pentru grevă în Sănătate

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) adresează o invitație publică tuturor angajaților din Sănătate de a participa atât la repetiția pentru grevă – care se va desfășura joi, 29 februarie, între orele 12.00 și 12.30 (protestul din pauza de masă) – cât și la Mitingul național din 11 martie, organizat în Piața Victoriei din Capitală.
Potrivit reprezentanților Federației, acei angajați care ignoră importanța participării la proteste vor rămâne în situația în care „acordă un împrumut nerambursabil Guvernului din veniturile salariale”, ceea ce înseamnă „ratarea indexării veniturilor salariale cu inflația”:
„Știți cum se împrumută statul de la fiecare dintre dumneavoastră fără să vă întrebe (eventual cu acordul unora ce ar trebui să vă apere interesele)?
Pe două căi cumulative:
– Prin inflație
– Prin creșterea salariilor sub nivelul inflației.
Pe scurt, prin scăderea veniturilor salariale reale (adică a puterii de cumpărare a salariilor dvs.)
Atenție! Acesta este un împrumut nerambursabil.
Știți care este culmea acestei forme de împrumut?
Încercarea de a vă convinge că nu v-a luat, ci v-a dat.
Cum încearcă guvernanții să vă convingă?
Prezentându-vă drept creștere salarială majoră o intervenție care este mult sub nivelul inflației.
Intervenția se numește simplu: ratarea (refuzul) indexării veniturilor salariale cu inflația.
De ce ar vrea să facă asta?
Pentru a le crea angajaților din sănătate iluzia unei intervenții beneficie, asigurându-se astfel că le-au câștiga votul.
Puteți alege să vă lăsați păcăliți!
Sau, puteți alege să participați la protestele organizate de Federația <<Solidaritatea Sanitară>> demonstrând astfel că nu vă pot păcăli” – precizează FSSR într-un comunicat recent.

FSSR: „ Absența reacțiilor ar putea afecta și șansele de câștig în instanță, mesajul public ce va fi reținut riscând să fie acordul cu acest model”

Numeroasele informări postate pe rețelele de socializare de sindicaliștii „Solidarității Sanitare” au rolul de a acționa eficient împotriva „nedreptății și inechității în scurta perioadă de oportunitate rămasă”. Aceștia subliniază că absența reacțiilor ar putea afecta și șansele de câștig în instanță, mesajul public ce va fi reținut riscând să fie acordul cu acest model. De asemenea, Solidaritatea Sanitară subliniază că anunțata „creștere a salariilor” riscă să genereze o nedreptate pentru toți angajații din Sănătate și o inechitate pentru majoritatea acestora:
„Modelul creșterii doar a salariilor de bază are câțiva mari perdanți, respectiv angajații care:
– Lucrează în ture
– Lucrează în zilele libere și de sărbători legale
– Lucrează în diferite condiții de muncă.
– Efectuează gărzi.
Acești angajați reprezintă cca. 80% din profesioniștii sistemului sanitar.
Ei sunt cei pentru care motivația de a munci în astfel de condiții / cu un program care le afectează viața personală și de familie va scădea. Mai exact, va scădea odată în plus, în condițiile în care aceasta este într-o scădere continuă de peste 6 ani de zile.
Dacă adăugăm impactul negativ al inflației asupra veniturilor salariale reale atunci în curând vor deveni vizibile cele două mari efecte negative ale <<împărțirii sărăciei>>:
(1) Impactul (generat de acord) asupra veniturilor salariale reale. Va fi o creștere a salariilor (de bază) care consfințește reducerea veniturilor reale (rămânerea în urma inflației). (Dacă accepți doar o creștere a veniturilor salariale sub nivelul inflației se cheamă că ai fost de acord atât cu partea privitoare la ce se adaugă – la creștere – cât și cu cea privitoare la ce nu se adaugă deși era obligatoriu să se adauge pentru a ajunge la indexare). Ea va afecta toți angajații din sănătate, aceștia suferind o nedreptate raportat la evoluția veniturilor salariale din alte sectoare.
(2) Impactul diferit (pentru diferite categorii de angajați) asupra veniturilor salariale nominale. Acest model determină o distribuție asimetrică a creșterii veniturilor salariale, fiind mai afectați angajații care lucrează:
a. În ture;
b. În diferite condiții de muncă;
c. În zilele libere și de sărbători legale;
d. În gărzi.
Regula afectării este următoarea: cu cât un angajat lucrează în mai multe astfel de condiții (din cele care pot fi îndeplinite cumulativ) cu atât veniturile salariale nominale îi cresc mai puțin.
Se adaugă o defavorizare suplimentară, determinată de distribuția asimetrică, între categoriile profesionale, a recompensei pentru lucrul în diferite condiții de muncă.
Transpus în procente acest impact duce la consecințe de tipul:
  • Pentru unii angajați procentul creșterii salariilor de bază va determina o creștere procentuală aproape egală a veniturilor salariale nominale.
  • În timp ce pentru alți angajați veniturilor salariale nominale vor crește cu mai puțin de jumătate din procentul aferent creșterii salariilor de bază.
Majoritatea angajaților se va situa între aceste două limite.
Marea majoritate a angajaților din sănătate vor fi astfel afectați de inechitatea acestui model.
Așadar, problema n-o constituie doar <<distribuția sărăciei>>, ci și modalitatea în care se face această distribuție, rezultatul celor două erori generând concomitent atât o nedreptate tuturor angajaților din sănătate cât și o inechitate de care va fi afectată majoritatea angajaților din sănătate” – transmit liderii FSSR.

Sanitas: „Avem pe rol cel mai amplu proces în care dăm statul în judecată pentru neaplicarea în totalitate a Legii 153/2017. Primul termen – aprilie 2024”

La rândul lor, sindicaliștii Sanitas asigură asupra faptului că negocierile noii legi a salarizării continuă până când se va obține „cea mai bună formă a ei”:
„Noi am construit o ordonanță reală, toți ceilalți încearcă să o demoleze!
Am negociat o soluție reală numai pentru una dintre revendicările voastre.
Nicidecum Federația Sanitas, federație ce reprezintă interesele a peste 90.000 de membri, nu a afirmat că în urma acestor negocieri vom rezolva toate problemele.
Ne-am asumat că aceste creșteri ale salariilor de bază vor fi soluția pentru doar una dintre probleme.
Angajații din Sănătate și Asistență Socială sunt în continuare obosiți și nemulțumiți, pe bună dreptate, știm.
Stăm degeaba? Nu.
Avem pe rol cel mai amplu proces în care dăm statul în judecată pentru neaplicarea în totalitate a Legii 153/2017. Primul termen – aprilie 2024.
Începem negocierile pentru Anexe la CCM în Sănătate care vor îmbunătăți relațiile de muncă pentru membrii noștri.
Începem negocierile pentru CCM în Asistență Socială.
Continuăm negocierile noii legi a salarizării până când vom obține cea mai bună formă a ei!
De ce am ales să rămânem la masa negocierilor? Pentru a asigura un beneficiu direct și imediat membrilor noștri, pentru a le oferi un câștig acum, cu scopul de-a lăsa loc pentru a cere mai mult.
Nicidecum nu ne oprim din procese sau din a ne cere drepturile.
Am negociat pentru a reduce presiunea inflației din ultimii ani, am negociat acum pentru a da o gură de aer colegilor noștri până la noua lege a salarizării.
Am căzut de acord să creștem salariile, în primă instanță.
Este de ajuns? Nu, și niciodată nu am spus că este de ajuns.
Pentru moment este o soluție realistă.
Nu putem aștepta până în noiembrie, nu putem aștepta până la anul pentru venituri mai mari.
Oamenii din Sănătate și Asistență Socială au nevoie de bani și îi vor primi acum.
În niciun moment nu am spus că ne oprim din a critica guvernul, din a cere ce ni se cuvine și din a milita pentru drepturile angajaților.
Primim opiniile criticilor și-i așteptăm la noi în sindicat.
Le mulțumim acestora că ne amintesc de problemele pe care și noi le semnalăm din 2018 încoace: neraportarea sporurilor la salariul de bază aflat în plată, blocarea tarifului orar pentru gărzi la 2018, lipsa echității salariale, lipsa de personal etc. Rămâneți aproape, împreună vom reuși!” – informează, într-un recent mesaj, liderii federației amintite.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.