Sindicatele: A scăzut corupția personalului din sănătate după creșterea salariilor

Creșterea salariilor din sănătate este corelată cu scăderea corupției personalului din sănătate, atrag atenția reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară”. Aceștia afirmă, într-un comunicat de presă, că majorarea salariilor din perioada 2015-2017 este corelată cu o scădere a plăților informale cu nouă puncte procentuale.

În schimb, creșterea salariilor angajaților din sănătate are legătură și cu creșterea mulțumirii pacienților privind calitatea serviciilor medicale.

 

Aproximativ 3% din pacienți au reclamat condiționarea actului medical

 

O analiză efectuată de Federația „Solidaritatea Sanitară” arată că impactul „șpăgii în sănătate” este mult mai mic decât cel vehiculat de unii oficiali. Datele demonstrează o pondere mică a condiționării actului medical, de aproximativ 3%.

„Precizăm că aceste date nu indică faptul că 3% din salariați condiționează furnizarea serviciilor medicale, ci este vorba de faptul că 3% din pacienți au indicat că prestarea actului medical le-a fost condiționată, în multe cazuri fiind vorba de aceleași persoane care au un astfel de comportament inadecvat statutului profesional”, se arată în comunicatul federației.

 

Scăderea condiționării actului medical se reflectă în creșterea salariilor

 

Datele consultate de sindicaliști demonstrează și o scădere a condiționării actului medical concomitent cu creșterea salariilor. Scăderea este pe măsura creșterilor salariale reale, nu pe cea a creșterilor salariale prezentate de Guvern, arată reprezentanții federației. „Ponderea condiționării actului medical este influențată de înșelarea așteptărilor salariale: distanța mare dintre promisiunile guvernamentale și realitatea resimțită de salariați diminuează viteza de scădere a acestei variabile.” Sindicaliștii consideră, totodată, corectă abordarea Ministerul Sănătății de a nu asimila plățile informale cu corupția salariaților din sănătate, ele având o cauzalitate multiplă.

Aceștia susțin că creșterea salariilor este o măsură corectă, inclusiv din perspectiva reducerii corupției. Există însă o problemă referitoare la modul în care este făcută această majorare și numărul mare de inechități care generează insatisfacții. Acest fapt atenuează efectele pozitive ale creșterilor salariale, mai spus reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară”.

 

Sindicatele resping condiționarea actului medical

 

Totodată, Federația „Solidaritatea Sanitară” respinge categoric condiționarea actului medical de către salariați, acesta fiind un act de corupție. Declarațiile oficiale influențează percepția populației. În măsura în care aceste declarații sunt la distanță de informațiile obiective, culese prin intermediul canalelor oficiale, ele creează în mod nedrept o imagine negativă a salariaților din sistemul public de sănătate.

„În același timp, suntem siderați de lipsa de reacția a organismelor profesionale față de această problemă, în condițiile în care acestea au ca atribuții esențiale apărarea imaginii fiecăreia dintre profesii, fiind obligate să prezinte informațiile reale, bazate pe dovezi”, se mai arată în comunicat. Federația „Solidaritatea Sanitară” susține că instituțiile abilitate pot interveni în cazurile în care au fost exercitate condiționări ale actului medical.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.