Sindicatele din sănătate se pregătesc pentru reluarea acțiunilor de protest

Federația „Solidaritatea Sanitară” anunță convocarea consiliului de coordonare al organizației pentru marți, 19 februarie 2019. Principala temă pe ordinea de zi este reluarea acțiunilor de protest declanșate după adoptarea OUG nr. 114/2018.

 

Garanții contrazise de realitate

 

Reprezentanții Federației arată că este necesară această ședință în condițiile în care garanțiile oferite de guvern – că niciun angajat nu va pierde din veniturile salariale – sunt contrazise tot mai des de realitate. Drept dovadă, în spitalele publice din țară au loc tot mai multe proteste spontane.

Federația solicită reglementarea legislativă a măsurilor care au dus la scăderea salariilor personalului din sistemul sanitar. Printre acestea se numără și mutarea cheltuielilor cu indemnizația de hrană în suma salariilor de bază și scoatearea sporului pentru activitatea desfășurată în zilele de sărbători legale și de repaus săptămânal din categoria celor aferente limitei de 30%.

 

„Situația se va deteriora rapid”

 

„Dacă Guvernul nu dă curs modificărilor legislative prin ordonanță de urgență pe care Federația Solidaritatea Sanitară le solicită, situația se va deteriora rapid în momentul în care cca. 65% din angajații din sănătate vor constanta pe fluturașul de salariu că sunt în situația de pierdere a veniturilor nete”, se arată într-un comunicat.

În aceste condiții, sindicaliștii avertizează că nemulțumirile îndreptățite ale salariaților din sănătate riscă să ia forma unui val de proteste spontane. Refuzul negocierilor în acest moment antrenează responsabilitatea guvernului pentru o asemenea stare de anarhie, arată aceștia.

Situația este agravată semnificativ de starea de incertitudine generată de lipsa contractului colectiv de muncă la nivel de sector, absența reglementării contractuale a relațiilor de muncă afectând negativ în mod suplimentar angajații din sectorul public de sănătate, susține Federația.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.