Sindicatele din sistemul sanitar amenință cu proteste, nemulțumite că Guvernul vrea să reducă sporurile pentru condiții periculoase

Sindicatele din sistemul sanitar se opun intenției Guvernului de a reduce sporurile pentru condițiile grele de muncă și pentru condiții periculoase, prin asumarea răspunderii pe modificarea legislației salarizării care ar urma să aibă loc luni, 23 decembrie.

Federația Sanitas anunță că va demara proteste dacă proiectul de lege va fi aprobat. Reprezentanții sindicali avertizează că modificarea legii presupune ca sporul pentru condiții grele de muncă și cel pentru condiții periculoase sau vătămătoare să fie raportate la salariul minim brut pe țară garantat în plată (adică 2.230 lei de la 1 ianuarie 2020) și nu la salariul aflat în plată, ca până acum.

“Modificarea va afecta toți bugetarii, inclusiv angajații din Sănătate și Asistență socială. Federația SANITAS atrage atenția guvernanților că această modificare va duce la scăderea veniturilor unor categorii de salariați din cele două domenii. Mai mult, schimbarea definiției sporului – considerat ca acel element al salariului care se poate calcula ”după caz, ca procent la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată” creează premisele modificării, în timp, a tuturor sporurilor, nu numai a celor două categorii vizate prin acest proiect de lege”,  se arată într-un comunicat al federației.

Totodată, sindicaliștii atrag atenția că modificarea legislației salarizării prin asumarea respunderii guvernului, fără consultarea partenerilor sociali reprezintă nu doar o încălcare a principiilor dialogului social, dar și o ignorare a capitalului de încredere cu care organizația sindicală a creditat echipa guvernamentală la învestire.

Aceeași opinie este susținută și de Federația „Solidaritatea Sanitară”, care a anunțat că este împotriva măsurilor anunțate de guvern și este pregătită să recurgă la proteste.

“Luând act de declarațiile reprezentanților Guvernului privind intenția de a reduce sporul pentru condiții periculoase și vătămătoare, Federația „Solidaritatea Sanitară” se opune unei astfel de intenții în cazul în care ar fi aplicabilă și salariaților din sănătate, aceasta conducând la reducerea valorii nete a sporului de condiții periculoase și vătămătoare. Constatăm, din nou, lipsa de interes a guvernului pentru dialog social atunci când se pun în discuție drepturile salariaților din sistemul sanitar, măsurile nefiind discutate cu Federația ”Solidaritatea Sanitară” din România, federație reprezentativă la nivel de sector sanitar. În condițiile transpunerii acestui ”cadou de Crăciun” într-un act normativ, măsura riscă să dea naștere unui conflict colectiv de muncă colectiv la nivelul întregului sector sanitar public, în cazul în care se va răsfrânge și asupra salariaților din sănătate.”, se arată în comunicatul Solidaritatea Sanitară.

Guvernul urmează să își asume răspunderea pe modificările aduse Ordonanței de Urgență 114. Printre schimbările aduse legii este prevăzut că sporul poate fi de 25% din salariul minim brut pe ţară (circa 500 de lei). Reprezentanții Guvernului spun că astfel sunt eliminate discriminările între angajaţi.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.