Consiliul de coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară” a decis mobilizarea la proteste dacă Guvernul va adopta o ordonanță de urgență prin care veniturile salariale ar fi înghețate la nivelul lunii decembrie 2018, iar salariații nu vor beneficia de creșterea salarială la care au dreptul legal începând cu luna ianuarie 2019, anunță federația printr-un comunicat.
Posibile proteste de sărbători
Sindicaliștii spun că, în cazul în care actul normativ de înghețare a salariilor va fi promovat în perioada sărbătorilor, protestele vor fi declanșate tot atunci.
„În situația în care creșterea salariilor începând de la ianuarie 2019 nu va fi stabilită prin legea bugetului de stat, solicităm Guvernului adoptarea unui act normativ în regim de urgență care să asigure acordarea acestui drept salariaților”, se arată în comunicat.
Reprezentanții federației susțin că, în prezent, sistemul public de sănătate este marcat de puternice convulsii sociale generate de introducerea unor ritmuri diferite de creștere a salariilor de bază între diferitele categorii de personal. Măsura a fost adoptată de Parlament prin Legea 153/2017, la inițiativa Guvernului, împotriva solicitărilor Federației „Solidaritatea Sanitară” ca creșterile salariale să se aplice tuturor categoriilor de salariați simultan, ea afectând în mod negativ buna funcționare a sistemului sanitar.
„Având în vedere că suntem în perioada negocierii Contractului colectiv de muncă la nivel de sector sanitar și multe dintre drepturile salariaților fac parte din solicitările pe care Federația Solidaritatea Sanitară le are în cadrul acestei negocieri, în cazul neonorării așteptărilor firești ale salariaților, create de angajamentele Guvernului, protestele vor merge până la greva generală”, se mai arată în comunicat.
Sindicatele cer Guvernului să-și respecte angajamentele
În urmă cu o săptămână, și Federația Sanitas a cerut Guvernului să-și respecte angajamentele legale față de angajații din sănătate și asistență socială. „Atragem atenția că aplicarea neunitară, în 2018, a creșterilor salariale a nemulțumit jumătate din salariații din sănătate și aproximativ 70% din cei din asistența socială. Creșterile salariale diferențiate doar pentru o parte dintre angajații sistemului sanitar și de asistență socială în timp ce alți profesioniști așteaptă în continuare aceste creșteri a generat o stare de nemulțumire accentuând tensiunile interne cu consecința directă a afectării climatului profesional”, arătau reprezentanții Federației Sanitas. Aceștia au solicitat și aplicarea imediată a prevederilor regulamentului de sporuri, pentru toate categoriile de profesioniști, raportat la noile salarii de bază. Sindicaliștii de la Sanitas avertizau că orice altă decizie guvernamentală care ar putea afecta drepturile celor peste 100.000 de membri de sindicat din sistemul sanitar și de asistență socială îi va determina să folosească toate mijloacele de luptă sindicală pentru apărarea drepturilor legale ale acestora.