Sindicatele din sistemul sanitar atenționează asupra riscului scăderii veniturilor

Federația “Solidaritatea Sanitară” din România atenționează autoritățile asupra faptului că veniturile nete ale angajaților din sectorul public de sănătate ar putea să scadă din acest an.

 

Peste jumătate din angajații din sistemul sanitar, cu venituri mai mici

Reprezentanții federației avertizează asupra riscului unei reduceri semnificative a veniturilor pentru toți salariații care beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă (în special pentru medici și asistentele medicale), dar și pentru toți salariații care participă la asigurarea continuității asistenței medicale în regim de tură.

„Toate calculele noastre se dovedesc acum a fi corecte, ele indicând că în absența unei intervenții energice a Guvernului pentru corectarea situației, mai mult de jumătate dintre angajații din sănătate vor suferi scăderi ale veniturilor nete salariale comparativ cu ultimele luni ale anului trecut.”, se arată într-un comunicat al federației.

 

Federația „Solidaritatea Sanitară” cere întâlnire de urgență la Guvern

Sindicaliștii spun că deși au primit asigurări că nu vor fi scăderi ale veniturilor, în prezent nu există o acoperire legală în acest sens.

„Amânarea negocierilor cu Guvernul (care trebuiau desfășurate încă de săptămâna trecută), împotriva solicitărilor noastre, se dovedește o inițiativă greșită, riscând să accentueze problemele; lipsa de diligență riscă să ne conducă la repetarea situației din perioada aprilie-mai 2018, caracterizată de proteste spontane în toată țara.”

Federația „Solidaritatea Sanitară” susține că are pachetul de soluții necesare pentru a asigura protecția salariaților împotriva scăderii veniturilor salariale, dar și pentru a genera un nivel de creștere reală a acestora. În concluzie, solicită Guvernului o întâlnire de urgență pentru a se asigura că sunt adoptate măsurile necesare pentru respectarea prevederilor Acordului încheiat în luna mai 2018.

 

Toate spitalele de stat, afectate

Reprezentanții federației arată că atât spitalele din subordinea Ministerului Sănătății, cât și cele aflate în subordinea consiliilor locale riscă să fie afectate. Astfel, introducerea indemnizației de hrană în limita de 30% determină o creștere a cuantumului sporurilor cu 4-5 puncte procentuale per spital față de procentul alocat anterior. Absența compensării de către minister a acestei creșteri a procentului aferent sporurilor expune riscul de a reduce sporurile, principalul vizat fiind sporul pentru lucrul în zilele libere legale, mai arată federația. Efectul îl constituie scăderea veniturilor nete pentru toate categoriile de salariați care participă la asigurarea continuității asistenței medicale în regim de tură.

În privința spitalelor aflate în subordinea consiliilor locale, introducerea indemnizației de hrană în limita de 30% pentru unitățile din subordinea Consiliilor Locale determină o creștere a cuantumului sporurilor cu 4-5 puncte procentuale. „În condițiile în care în aceste instituții sporurile erau situate anterior la 30% din cheltuiala cu salariile de bază, această depășire are ca efect încercarea lor de a reduce procentul acordat unităților sanitare, adică să reducă sporurile unităților sanitare.”, se mai arată în comunicat.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.