Sindicatele europene, scrisoare de solidaritate cu Sanitas, trimisă către oficialitățile europene

European Public Services Union (EPSU) solicită comisarilor europeni să atenționeze Guvernul român că bugetul de austeritate nu este soluția pentru ieșirea din criză, iar Executivul trebuie să reia dialogul real și negocierile cu sindicatele, se arată într-un comunicat al Sanitas.

Vă prezentăm în continuare documentul semnat de  Jan Willem Goudriaan, secretar general EPSU, adresat oficialilor europeni, publicat de Sanitas:

“Domnului Valdis Dombrovskis, Vicepreședinte Executiv al Comisiei Europene

Domnului Paolo Gentiloni, Comisar European, economie

Domnului Nicolas Schmit, Comisar European, locuri de muncă și drepturi sociale

Am fost informați că guvernul român prezintă și explică Comisiei bugetul său pentru anul 2021. Vă solicităm să interveniți pentru a explica guvernului român că aceasta nu este calea de urmat. Trebuie să se intre în dialog și negocieri cu sindicatele.

Lucratorii români și sindicatele lor percep acest buget ca fiind un buget de austeritate. Se prevede inghetarea salariilor în sănătate și servicii publice, în ciuda promisiunilor contrare de anul trecut. De asemenea, se vor reduce alte venituri suplimentare cum ar fi indemnizația de hrană (estimată la 64 de euro net pe lună). Totodată, guvernul propune înghețarea sporurilor la nivelul anului 2018, tăierea așa-numitor tichete (vouchere) de vacanță (acordate o dată pe an într-o valoare netă de 267,5 euro).

Dialogul și negocierile par absente. De asemenea, în alte sectoare, cum ar fi transportul urban, se preconizează luarea unor măsuri care încalcă acordurile existente, ceea ce și pune presiune pe aceste categorii de servicii (publice).

Sindicatele protestează astăzi în fața guvernului. Din cauza  restricțiilor Covid, participă un număr restrâns de persoane. Acest lucru nu ar trebui să dea impresia că nemulțumirea este mai mică.

Sindicatele acționează responsabil. Dar vrem și guverne responsabile. Comisia Europeană poate transmite un mesaj guvernului român că nu este momentul pentru austeritate. Și președintele Băncii Centrale Europene a subliniat recent acest lucru. Comisia trebuie să fie conștientă de faptul că insistența guvernelor a a aplica reguli de austeritate nu reprezintă rețeta pentru a ne reveni mai bine și a ne scoate din această criză. Să nu mai vorbim despre consecințele asupra legitimității proiectului nostru european și UE.

Vă rugăm să faceți acest lucru clar guvernului român. Nu există revenire din criză prin austeritate.

Jan Willem Goudriaan, Secretar General EPSU”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.