Posturi deblocate în Sănătate, lipsă acută de cadre medicale…

La concursul organizat de Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia pentru ocuparea a cinci posturi de medic în cadrul UPU s-a înscris un singur candidat.

Unitatea spitalicească organizează concurs pentru ocuparea a trei posturi vacante de medic specialist confirmat în specialitatea medicină de urgenţă şi a două posturi vacante de medic rezident anul V confirmat în specialitatea medicină de urgenţă, în cadrul UPU, toate pe perioadă nedeterminată. Astfel, până în 22 februarie, când a expirat perioada de depunere a dosarelor, doar un singur medic rezident anul V şi-a depus dosarul, acesta fiind admis să susţină concursul.

SJU Alba: Pentru ocuparea unui post vacant de medic specialist Cardiologie s-a depus un singur dosar, la fel ca la cel pentru medic specialist Nefrologie

În demersul de angajare al instituției, un singur candidat s-a înscris, şi a şi promovat concursul, pentru postul de medic specialist Neonatologie în schimb, au fost depuse şi admise două dosare la concursul pentru ocuparea unui post de medic rezident anul V confirmat în specialitatea Boli infecţioase.

La concurs mai sunt scoase un post de medic primar specialitatea Recuperare, medicină fizică şi balneologie, precum şi două posturi de medic specialist Neurologie.

Tot în această perioadă se depun dosare pentru concursurile organizate pentru ocuparea a 19 posturi de asistent medical generalist, din care două la UPU-SMURD, a 13 posturi de infirmier, trei de brancardier la UPU, două posturi de îngrijitoare curăţenie şi a unui post de gipsar.

La începutul anului, unitatea a solicitat Ministerului Sănătăţii deblocarea a aproape 60 posturi, din care 20 posturi de medici, toate fiind aprobate.

Criză de cadre și la Miercurea-Ciuc

Și Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea-Ciuc suferă un deficit de medici la secţiile UPU-SMURD şi radiologie; posturile râmân disponibile în continuare la concurs, până la ocuparea lor.

La Secţia UPU-SMURD lucrează opt medici specialişti în medicina de urgenţă iar la Radiologie sunt angajaţi cinci medici specialişti. Unitatea spitalicească mai are nevoie de trei medici pentru Secţia UPU-SMURD şi de tot atâţia pentru Secţia de radiologie:

„În luna februarie 2024 s-au organizat concursuri pentru medici specialişti şi rezidenţi pe mai multe specializări, iar în martie 2024 se vor organiza concursuri pentru personal medico-sanitar şi auxiliar sanitar, personal administrativ, respectiv pentru ocuparea posturilor unice. Este important să menţionăm că lipsa de medici reprezintă o problemă majoră, de exemplu la UPU-SMURD şi la radiologie. Din păcate, tocmai UPU-SMURD este secţia la care nu s-a prezentat nici un candidat ca medic specialist medicină de urgenţă. Postul de medic pediatru pentru această secţie a fost ocupat prin concurs, însă avem nevoie de mai mulţi medici pe Secţia UPU-SMURD. Lipsa de medici fiind o provocare continuă, posturile vacante vor fi scoase la concurs până la ocuparea acestora pe secţiile UPU-SMURD şi nu numai. Sperăm ca prin aceste posibilităţi de organizare a concursurilor să completăm personalul medical al spitalului”, a precizat, pentru Agerpres, managerul SJU Miercurea-Ciuc, dr. Konrád Judit.

Potrivit acestuia, candidaţilor le sunt oferite locuinţe de serviciu de către Consiliul Judeţean Harghita, „ceea ce reprezintă un real ajutor mai ales pentru medicii care se află la început de carieră”.

Şi Spitalul Municipal din Odorheiu Secuiesc…

Şi din Odorheiu Secuiesc a scos la concurs trei posturi de medici, chirurg maxilo-facial, ginecolog şi urolog: s-a prezentat însă un singur candidat pentru postul de chirurg maxilo-facial, care a şi trecut examenul.

Purtătorul de cuvânt al instituției, Zörgő Noémi, a declarat pentru Agerpres că unitatea avea 50 posturi vacante, din care sunt în curs de angajare 21: posturi pentru asistenţi generalişti, personal auxiliar sau lucrător la bucătărie:

„Tot timpul trebuie să recalculăm, să reconfigurăm personalul la fiecare. Ne-ar ajuta foarte mult dacă am putea lansa (concursuri pentru – n.red.) toate cele 50 de posturi vacante, dar momentan numai pentru cele 21 am primit acordul Ministerului Sănătăţii”, a subliniat Zörgő Noémi.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.