SJU Baia Mare: Alte două proceduri EVAR realizate cu succes de către o echipă multidisciplinară româno-italiană

Alte două intervenţii în domeniul chirurgiei vasculare şi cardiologiei (EVAR) au fost efectuate cu succes la Spitalul Județean de Urgență(SJU) “Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, în cadrul Laboratorului de Angiografie, Cateterism Cardiac și Cardiologie Intervențională (L.A.C.C.C.I.), de către o echipă multidisciplinară româno-italiană.

Procedura EVAR (endovascular aneurysm repair – repararea endovasculară a anevrismului de aortă) reprezntă o metodă intervențională prin care se poate implanta o endoproteză (un stent graft, o proteză plasată în interiorul vasului) în aortă prin abord arterial transfemural percutanat.

Complexitatea cazurilor a fost dată de faptul că unul dintre cei doi pacienți mai fusese operat pe axul arterial al membrului inferior, iar celălalt era sechelar de infarct miocardic, necesitând preprocedural implantarea a două stenturi coronariene; ambele proceduri au decurs fără complicații, reușindu-se sigilarea completă a anevrismelor.

Intervenții cu grad de complexitate ridicat

De asemenea, toate procedurile s-au efectuat cu anestezie locală, iar hemostaza s-a efectuat percutan cu succes. Pacienții sunt în stare bună, fiind externați câteva zile mai târziu:

„În cadrul Laboratorului de Angiografie, Cateterism Cardiac şi Cardiologie Intervenţională, o echipă medicală multidisciplinară de cardiologie, chirurgie vasculară a efectuat cu succes, alte două proceduri EVAR. (…) Ambele proceduri au decurs fără complicaţii, reuşindu-se sigilarea completă a anevrismelor. De asemenea, toate procedurile s-au efectuat cu anestezie locală, iar hemostaza s-a efectuat percutan cu succes. Pacienţii sunt în stare bună, fiind externaţi câteva zile mai târziu”, a transmis managerul unităţii medicale, Alexandru Oros, citat de Agerpres, menționând că procedurile EVAR (Endovascular Aneurysm Repair) reprezintă un set de protocoale şi directive utilizate în chirurgia vasculară pentru a repara anevrismele aortice abdominale (AAA) utilizând abordul endovascular.

„Această procedură minim invazivă implică inserarea unui stent metalic sau alte dispozitive de fixare în interiorul aortei pentru a consolida peretele arterei şi a preveni ruperea anevrismului. Aceste proceduri au demonstrat rezultate semnificativ mai bune în comparaţie cu intervenţiile chirurgicale clasice deschise pentru tratamentul anevrismelor aortice abdominale. Ele reduc riscul de complicaţii, precum sângerarea şi infecţiile, şi necesită perioade de recuperare mai scurte. Pacienţii pot reveni mai rapid la activităţile lor normale şi pot avea o calitate mai bună a vieţii„, a mai adăugat Alexandru Oros.

Echipa a fost alcătuită din dr. Pop Călin, dr. Cozma Gabriela, împreună cu reputatul Proctor – Conf. Dr. Gianmarco De Donato de la Spitalul Universitar Siena din Italia, Dr. Filip Dan Florin – operator principal; Dr. Kozma Gabriela – Coordonator LACCI; Asistenţii medicali din cadrul LACCI: Pinte Viorel, Herţa Aurica, Mocanaşu Loredana, But Ovidiu, Oarga Olga – registrator medical şi Covaciu Mihaela – îngrijitor.

Până în prezent, în cadrul SJU Baia Mare s-au efectuat, cu succes, 27 cazuri EVAR

În secția Cardiologie Intervențională din cadrul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare s-a născut un veritabil parteneriat activ și dedicat pacientului, între medici, autorități și comunitate, fiecare parte contribuind semnificativ la reușitele din ultima perioadă.

În luna iunie, la SJUBM, o echipă de medici alcătuită din dr. Filip Dan Florin, împreună cu reputatul Proctor – Conf. Dr. Gianmarco De Donato de la Spitalul Universitar Siena din Italia, Dr. Cozma Gabriela au efectuat alte două intervenții de EVAR – reparare Endovasculară a unor anevrisme aortice abdominale de mari dimensiuni cu iminență de ruptură. Complexitatea cazurilor a fost dată de faptul că unul dintre cei doi pacienți mai fusese operat pe axul arterial al membrului inferior, iar celălalt era sechelar de infarct miocardic, necesitând preprocedural implantarea a două stenturi coronariene. Ca și în intervenția recentă, ambele proceduri au decurs atunci fără complicații, reușindu-se sigilarea completă a anevrismelor.

foto: SJU Baia Mare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.